Újabb bajnokságokban vezetik be a videóbírót

Ebben a szezonban fog igazán elterjedni a videóbíró-assisztens rendszer a nemzetközi labdarúgásban. Több bajnokság is használni fogja a megoldást. Mutatjuk, hogy melyek.

Egyre inkább kezd beindulni az új szezon Európában és bizonyos országok bejelentették, hogy mostantól vetik be a videóbíró-assisztens rendszert bajnokságukban. Ugyan már több hónapnyi tapasztalat gyűlt össze a megoldással kapcsolatban, de nagyon kevés alkalommal használták hivatalos mérkőzéseken, idáig. A videóbíró-szisztéma a kétes helyzetek felderítésére és a pályán kialakuló balhék megfékezésére szolgál elsősorban. Ahelyett, hogy a rendszer működésének bonyolult titkaiba tekintenénk bele, inkább megmutatom, hogy mely országokban fogják használni ezt a technológiai újítást, amelytől a játék menetének egyszerűsödését várják a szakemberek.

Franciaországban még a kísérleti stádiumban van

Idén januárban néhány találkozón, illetve a Ligue 1 és a Ligue 2 májusi osztályozóin már tesztelték a videóbíró-rendszert, de még várni kell arra, hogy a két bajnokság valamennyi mérkőzésén használják a videóbírót. A francia Professzionális Labdarúgó Liga még legalább a mostani szezon erejéig tesztelni szeretné a megoldást. A gólvonal-technológiát már élesben alkalmazzák, ám ennek telepítése 200 000 eurójába került a kluboknak, s nincs minden egyesület olyan anyagi helyzetben, hogy röviddel ezután a jóval többe kerülő videóbíró-asszisztensi rendszerre is költsön. A francia sportági vezetők a szomszédos országokban tapasztaltakra is támaszkodni szeretnének, amikor végső döntést hoznak a bevezetés, vagy éppen az elvetés mellett.

Németországban rohamtempóban akarják bevezetni

A német szövetség (DFB) a nyár folyamán megerősítette, hogy az új idénytől élesben is elkezdik használni a rendszert a Bundesliga valamennyi, összesen 306 mérkőzésén. A monitorok előtt ülő videóbíró-asszisztenseknek több esetben (gól, büntető, kiállítás vagy téves ítélet) lesz módjuk beavatkozni, amennyiben a főbíró segítségüket kéri. A német játékvezetők kölni edzőközpontjában hosszú hónapok óta zajlik a rendszer tesztelése. “Elégedettek vagyunk” – mondta Ansgar Schwenken, a DFB igazgatója. Pár napja azonban probléma adódott a videóbíró-asszisztenssel: a szuperkupán (amelyet a Bayern München büntetőkkel nyert a Borussia Dortmund ellen), valós körülmények között nem működött tökéletesen, a bajorok első góljánál nem állt rendelkezésére minden információ annak eldöntésére, hogy a Robert Lewandovskinak gólpasszt adó Joshua Kimmich lesen volt-e vagy sem.

Angliában nem sietik el

Bár számos, a sportágat alapvetően meghatározó szabály kidolgozásában vállalt kulcsszerepet, de ezek tesztelésében már óvatos Anglia. Eddig élesben még nem tesztelték a videóbíró-asszisztensi rendszert, és ebben az idényben is folytatják a Premier League-mérkőzések utólagos elemzésén alapuló próbálgatásokat. Az angol szövetség (FA) ugyanakkor a kupában és kisebb sorozatokban élesben is bevetné az új eszközt. “Az IFAB (a labdarúgás szabályait megalkotó független szervezet – a szerk.) legalább két éven keresztül közreműködött a tesztelésekben.” – mondta Mike Riley, az angol bírók igazgatója, aki hozzátette, “fontos, hogy ebben az időszakban is használjuk, mert így megtalálhatjuk a lehető legjobb technológiát, amely gyorsíthatná a játékot.”

Spanyolországban csak halasztják

A videóbíró-assisztenst ettől az évtől kellett volna bevezetni a La Ligában, ezt akarta a spanyol szövetség és a liga, de a két szervezet beleütközött a procedúra nehézségeibe. Bizonyos kritériumoknak meg kell felelni a FIFA és az UEFA előírásai szerint is, de ezen a téren problémák adódtak, így lefújták az éles bevetést. Kizárólag a szuperkupán és a Király-kupa mérkőzésein láthatunk majd a videóbírók által megoldott (vagy éppen elrontott) szituációkat. Amennyiben minden adminisztratív formalitás elhárul, a rendszer jövőre a spanyol bajnokságban is debütálhat.

Olaszország: egy utolsó kísérleti fázis

Csak néhány napja hivatalos, hogy ettől az évtől a Serie A minden meccsén használni fogják a videóbírót. Augusztus 3-án az IFAB elfogadta az olasz szövetség (FIGC), a liga és az olasz bírók szövetsége által javasolt tesztelési projektet, amelyen hosszú hónapok óta dolgoztak “példamutató összhangban” – írta közleményében a FIGC. Már nem egy utolsó tanulói fázisban lévő dologról van szó, hanem egy valós helyzetben jól működő, de még nem végleges megoldásról.

Portugália, Hollandia és Belgium már alkalmazza

Németországon és Olaszországon kívül más európai országokban is be fogják vezetni a rendszert az új bajnoki idénytől. Portugáliában, Hollandiában és Belgiumban is ott lesz a videóbíró-asszisztens, az előbbi két országban valamennyi találkozón, míg Belgiumban csak 48, előre kiválasztott mérkőzésen. Minden csapat hat alkalommal kerül sorra a tesztek alatt, háromszor otthon, háromszor idegenben.

Ausztrália, az USA és Brazília az előhírnökök

Európán kívül is létezik a videóbíró-asszisztens rendszer. Ausztráliában, a helyi A-League-ben a jelenleg is futó szezon elejétől fogva működik. Néhány napja az észak-amerikai liga is úgy határozott, hogy a szükséges technikai és emberi eszközöket, köztük a videóbírót is alkalmazni fogják. Minderről Howard Webb egykori angol sípmester vezetésével döntöttek, aki a szisztéma MLS-ben történő bevezetéséért felelős. Brazíliában már két éve tesztelik a rendszert, de annak négymillió eurós értéke kicsit sok a helyi döntéshozók számára.

Azt, hogy Magyarországon mikortól kerülhet bevezetésre a videóbíró, egyelőre nem tudni, ám mivel még tesztek sem voltak ezen a téren, így valószínűleg nem egy évet kell még várnunk a rendszer szolgálatba állítására.

 

Leave a Reply