Maradona szolgálatra jelentkezik

Diego Maradona, az argentin labdarúgás legendája támogatásáról biztosította Nicolas Maduro venezeulai elnököt akkor, amikor az ország egy súlyos politikai krízisen megy keresztül. A korábbi világbajnok felajánlotta, hogy hajlandó katonaként segíteni a “boliváriánus forradalmat”, mert szerinte minden, a jobboldallal szimpatizáló személy veszélyt jelent a békére.

Diego Maradona kedden küldött egy támogató üzenetet Nicolas Madurónak, a nagyon súlyos politikai válságban lévő Venezuela elnökének, s ebben felajánlotta neki, hogy “katonaként” segítené a boliváriánus forradalmat.

“Mi chavezisták (Hugo Chávez néhai államfő hívei – a szerk.) vagyunk, amíg élünk. És amikor Maduro erre utasít, katonai egyenruhát fogok ölteni, hogy harcolhassak egy szabad Venezueláért, harcolhassak az imperializmus ellen és mindazok ellen, akik szeretnék sárba tiporni zászlóinkat, azok ellen, akiket a legsürgősebben le kell győzni.”

– közölte Maradona a Facebookon.

Venezuela tavaly óta került egy nagyon súlyos politikai és gazdasági válságba, idén március vége óta pedig véres tüntetéssorozat borzolja a kedélyeket az országban. Közel 125 ember vesztette életét az államfő elleni erőszakos demonstrációkon. Maradona egy másik, a felesége, Rocio Oliva által is aláírt üzenetben ugyancsak a venezuelai kormány mellett áll ki az alábbi szavakkal:

“Éljen Chávez! Éljen Maduro! Éljen a forradalom! Éljenek a venezuelaiak a legtisztább becsületben!”

– írják.

Mint köztudott, Maradona erősen rokonszenvez a baloldali politikusokkal, Fidel Castro néhai kubai elnök és Hugo Chávez mellett Che Guevarának is nagy tisztelője. Többször élesen bírálta az Egyesült Államokat, főleg George W. Bush elnöksége idején. Önmagát “péronista katonának” titulálta, utalván ezzel az egykori argentin diktátor iránt érzett rokonszenvére. Nyilvánosan támogatta Néstor Kirchner és Cristina Kirchner argentin elnököket. Ezzel szemben elutasítja Mauricio Macri jelenlegi államfő politikáját, őt tartja felelősnek ugyanis tízezer álláshely megszűnéséért és a szegénység gyors emelkedéséért. Fidel Castro halála után azt mondta, “szörnyen szomorú vagyok, mert ő volt nekem a második édesapám”.

A híradások mostanában enyhe túlzással másról sem szólnak, minthogy Venezuelában polgárháború-közeli állapotok uralkodnak, a hatalmas infláció és a politikai elnyomás nagyon komoly ellenszenvet ébreszt venezuelaiak millióiban, s erre csak rátett egy lapáttal az elmúlt közel fél év erőszakhulláma. Félő, hogy előbb-utóbb valamelyik félnél végleg elpattan a húr, s akár egy polgárháború is kitörhet. Amennyiben ez valóban így lesz, akkor lehet, hogy Maradona tényleg katonai uniformist fog ölteni magára, s harcba fog szállni a nagy boliváriánus forradalom védelmében.

Leave a Reply