A leghihetetlenebb doppingmentségek

Sara Errani és a tortellinijébe esett gyógyszer által előidézett pozitív doppingtesztje előtt már számos, a vizsgálatokon megbukott sportoló védekezett egészen abnormálisnak tűnő állításokkal a felmerült vádakkal szemben. Ebben a bejegyzésben összeszedtem néhány hajmeresztő esetet a múltból.

Sara Errani és a tortellinibe esett gyógyszer

Ahogyan arról a Sportudvar tegnap beszámolt, Sara Errani, az olaszok korábbi világranglista-5. és Roland Garros-finalista teniszezőnője letrozollal bukott le egy februári doppingellenőrzésen. A játékos az ügyében eljáró bizottság előtt azt mondta, önhibáján kívül került a szer a vérébe. A letrozol annak a Femara nevű gyógyszernek a hatóanyaga, amelyet Errani édesanyjának kell szednie mellrákja ellen. Az olasz azzal védekezett, hogy egy február 14-ei főzés alkalmával a kedves mama véletlenül beleejtett egy pirulát a szerből a tortellinibe, s a tiltott anyag így jutott a szervezetébe.

Richard Gasquet és a kokainos csók

2009-ben, Richard Gasquet francia teniszező pozitív drogtesztet produkált a miami mesterverseny előtt, ugyanis kokaint találtak szervezetében. A játékost két hónapra felfüggesztették, miután megpróbálta bebizonyítani ártatlanságát. Szerinte a testében talált kokainnyomok egy fiatal nővel való csókolózása közben kerülhettek szervezetébe, a hölgy ugyanis kereskedett ezzel a kábítószerrel egy éjszakai klubban, s feltehetőleg ezáltal került a drog Gasquet italába. A nemzetközi szövetség elismerte az eset “balesetszerű” karakterét és megkegyelmezett a sportolónak. A Rióban érmet szerzett amerikai 4×400-as atlétikai váltó tagja, Gil Roberts idén egy hasonló ügybe keveredett, de ő is elkerülte az eltiltást, valószínűleg a Gasquet ügyében hozott döntés precedensértékű volt az amerikai szakszövetség számára. Itt is kiderült, hogy egy hölggyel folytatott “intenzív és érzelmes” csókolózás állhatott a pozitív drogteszt hátterében, amelynek során a probenecid nevű anyagot mutatták ki a futó vérmintájában.

Lashawn Merritt férfiassági gondjai

A 400 méter olimpiai bajnoka 2009-ben a DHEA nevű anabolikus szteroiddal bukott le egy laborvizsgálaton. Ügyvédje védekezésképpen azt nyilatkozta, hogy az atléta abból a célból nyúlt ehhez a szerhez, hogy nemi szervének méretét növelje. “Akármekkora eltiltás is fog járni ezért, az nem lesz összehasonlítható azzal a megalázással és összezavarodottsággal, amit ma érzek.” – mondta a végül 21 hónapra eltiltott sportoló.

Alberto Contador és a szennyezett steak

A 2010-es Tour de France országúti kerékpáros körverseny legnagyobb botrányát az jelentette, amikor Alberto Contador, – aki az Asztana csapat színeiben megnyerte a versenyt – pozitív doppingmintát szolgáltatott, vérében a klenbuterol nevű tiltott szert mutatták ki. A visszavonulását hétfőn bejelentő spanyol azt mondta, hogy egy félreértés áldozata lett és soha nem nyúlna doppingszerhez. A kerékpáros egészen pontosan úgy védekezett, hogy július 21-én, a Pau-Lescar-ban található Novotel szállodában nem olyan húst szolgáltak föl neki, mint amit kért, ezért csapatának egyik segítőjét elküldte Spanyolországba, hogy egy ottani, jóhírű hentestől szerezze be a kívánt húst. Barátja vett is egy steak-et, amit a csapatbusz mindenki által használt konyhájában sütött meg, a helyiség azonban szennyezett volt. Contadort három órával a hússzelet jóízű elfogyasztása után ellenőrizték. Hazája szövetsége tisztázta őt a vádak alól, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség azonban két évre eltiltotta, így a 2010-es TdF-győzelmét is elvették tőle.

Floyd Landis és az átivott éjszaka

A Tour de France 2006-os győztese, Floyd Landis a megengedettnél tizenegyszer magasabb tesztoszteron-szinttel akadt fenn a rostán. Az amerikai ügyetlenül használt fel különböző magyarázkodásokat: először pajzsmirigy-problémákra hivatkozott, utána azt állította, hogy csípőfájdalmaira kapott egy kortizon-injekciót, végül az egyik szakasz utáni átmulatott éjszakára és az ott történt túlzott italfogyasztásra fogta a kialakult helyzetet. Landis végül beismerte, hogy doppingolt. Nevét kitörölték a Tour de France történelemkönyvéből és két évre eltiltották. Azóta az Egyesült Államokban hódol legújabb szenvedélyének, a kannabisz-termesztésnek, amely az ország több államában is legális. Mindehhez Landis egy egykori hangárat is vásárolt.

Marco Borriello, hízelgés kortizonnal

2007-ben Marco Borriello keveredett doppingügybe, miután kortizon nyomait találták meg szervezetében. Akkoriban jegyezte el Belen Rodriguez modellt és azt állította, hogy egy vele való szexuális aktus során kerülhetett vérébe a tiltott szer, ugyanis mennyasszonya vaginális fertőzésben szenvedett, melynek kezelésére egy kortizon hatóanyagú kenőcsöt használt, s ez fertőzte meg az olasz válogatott labdarúgót. A védekezés nem hatotta meg a doppingellenes hatóságot, amely hat hónapra eltiltotta a támadót.

Franck Vandenbroucke és az asztmás kutya

A belga kerékpársport fenekölykének becézett Franck Vandenbroucke 2002-ben került bele a sportág legújabb doppingügyébe. Számos tiltott szert, de legfőképpen klenbuterolt találtak otthonában. A kerekes magyarázata: a klenbuterol az asztmával küszködő kutyájának szánt gyógykészítmény hatóanyaga volt. Később több doppingbotránynak is részese volt, mielőtt 34 évesen kettős tüdőembóliában és korábban kialakult szívinfarktusban meghalt.

Romario és a kopaszság

A brazil labdarúgósztár egy bajnoki mérkőzést követően produkált pozitív tesztet a finaszterid nevű anyaggal, amely egy nem doppinghatású szer, ugyanakkor alkalmas teljesítményfokozók elfedésére a szervezetben. Romario hajnövekedés-serkentőként alkalmazta a finaszteridet, amely azonban a történtek idején még tiltott szernek számított (2009-től levette a WADA a tiltott szerek listájáról). Az akkor 41 éves támadót négy hónapra eltiltotta a brazil labdarúgás etikai bírósága.

Raimunda Rumsas és a magát EPO-val, tesztoszteronnal és növekedési hormonokkal kezelő anyós

A 2000-es évek elején Raimunda Rumsas volt a női kerékpározás úttörőinek egyike. 2002 júliusában azonban pokollá változott a litván sportoló élete, ekkor ugyanis egy közúti ellenőrzésen tiltott szereket találtak lánya, Edita autójában a Mont-Blanc alagútjának bejáratánál, amiért letartóztatták. “Soha nem szedtem semmit, a Tour de France-om tiszta volt. Ezek az orvosságok anyósomnak kellettek.” – védekezett a kerékpáros. A szegény anyós tehát olyannyira beteg volt, hogy EPO-t, növekedési hormonokat és az anabolikus szteroidok közé tartozó testoszteront kellett szednie…

Petr Korda, a ma született bárány

1998-ban, Petr Korda volt a tenisz első nagy neveinek egyike, aki doppingügybe keveredett, majd pedig eltiltották. Wimbledonban a nandrolon nevű anabolikus anyaggal bukott le, ő azonban teljesen ártatlannak vallotta magát. Az egykori világranglista-2. cseh úgy gondolta, hogy a pozitív ellenőrzés gyakori bárányhús-fogyasztásának volt köszönhető, s ezzel került rengeteg hormon a szervezetébe. A tudósok alátámasztották ezt a tézist, s hihetőnek vélték, hogy valóban ez vezethetett a magas nandrolon-szinthez Korda vérében. A nyomozás viszont később megállapította, hogy a teniszezőnek húsz éven keresztül napi 40 bárányt kellett megennie ahhoz, hogy a vizeletében olyan nagy arányban legyen kimutatható a szóban forgó hormon szintje, amilyen mértékben ez a wimbledoni kontrollon megtörtént. Petr Kordát két évre meszelték el.

Gilberto Simoni és a perui bonbonok

Gilberto Simoni kerékpárost 2002-ben kizárták a Giro d’Italiáról, miután a versenyt megelőző hetekben két pozitív drogtesztet is produkált kokainnal. Az olasz azt hitte, talál ésszerű okot minderre: fogorvosnál és aneszteziológusnál is járt kezelésen. Utána azzal védekezett, hogy felszívódott a szervezetében egy teakivonatokat tartalmazó ital, ám ezt követően szembesült az igazsággal és megvádolta szegény nagynénjét, aki kokaint tartalmazó bonbont hozott neki Peruból. Az olasz szövetség tisztázta a versenyzőt.

Leave a Reply