Tenisz: felfüggesztették Sara Erranit

Két hónapos felfüggesztést kapott Sara Errani, a női teniszezők világranglistájának korábbi ötödik helyezettje, 2012-es Roland Garros-döntős, amiért egy februári doppingellenőrzésen pozitív tesztet produkált. A játékos azt állítja, hogy édesanyja rák elleni gyógyszere belekerült a tortellinijébe, s az tartalmazta a tiltott szert. Errani akár négyéves eltiltást is kaphat.

Két hónapra felfüggesztették Sara Errani játékengedélyét a doppingellenes szabályok megsértése miatt – jelentette be hétfőn a Nemzetközi Tenisz Szövetség. A 30 éves olasz teniszezőhölgy idén február 16-án leadott mintájában letrozol nyomaira bukkantak a doppingellenőrök. A játékos összes, február 16. és június 7. között elért eredményét törölték és az ezidő alatt összegyűjtött pénzdíjazásait is vissza kell fizetnie.

Édesanyja egyik pirulája beleesett a tortellinibe

Sara Errani biztos abban, hogy pozitív doppingtesztje egy baleset eredménye. Soha nem fogyasztottam tiltott termékeket karrieremben és életemben – írta hivatalos Twitter-oldalára kikerült levelében. A letrozol a Femara nevű gyógyszerben megtalálható származék. A készítményt Errani édesanyja szedte mellrákos megbetegedésére. Állítólag amikor tortellinit készített lányának, véletlenül beleejtett egy pirulát a gyógyszerből az ételbe. Mindez február 14-én vagy 15-én történhetett. Sara Errani tehát ezzel magyarázza, hogyan nyelhetett le egy, a Nemzetközi Tenisz Szövetség szabályzatai által tiltott szert.

A testület figyelembe vette az egykori világranglista-5. állítását a történtek kapcsán, mert bizonyított, hogy az orvosság főtt ételbe kerülvén feloldódik. A vizsgáló bizottság azt is számba vette, hogy a játékos édesanyja titkolta betegségét, amelyben mindmáig szenved. Sara Errani – aki 2-től 4 évig terjedő eltiltást is kaphat – úgy tűnik, megúszhatja a komolyabb szankciót.

2012-ben neve összemosódott egy élete végéig eltiltott orvossal

2012-ben Sara Errani neve egyszer már felbukkant egy doppingügyben. Luis Garcia del Moral kétes hírű orvost, aki annak idején együtt dolgozott Lance Armstronggal, élete végéig eltiltotta az Amerikai Antidopping Ügynökség. Akkor kiderült, hogy az olasz teniszező a múltban szintén együttműködött a specialistával. A játékos köteles volt megszakítani vele a munkakapcsolatot:

“Bizarrnak találtam, hogy ő is belekeveredett ezekbe az ügyekbe. Beszéltem a Nemzetközi Tenisz Szövetséggel, és senki sem mondta nekem, hogy tilos folytatnom a vele való konzultációt, de az biztos, hogy többé nem fogok együtt dolgozni valakivel, aki ilyen típusú ügyben érintett. Ő volt a legjobb orvos Valenciában, tehát normális volt, hogy vele dolgoztam. Most, nem fogom bepiszkítani a nevemet miatta. Tehát úgy gondolom, hogy nem fogok többé együttműködni vele.”

– nyilatkozta akkoriban a L’Équipe-nek, amely egy hosszú cikkben foglalkozott Erraninak a doppingbotrány miatt eltiltott orvossal való kapcsolatáról.

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy Sara Errani megúszhatja a komolyabb eltiltást, hiszen védekezése hihetőnek tűnik, de volt már arra példa, hogy egy sportoló az étkezésére fogta a doppingolás tényét. A visszavonulását tegnap bejelentő Alberto Contador a 2010-es Tour de France-on a klenbuterol nevű szerrel bukott le az ellenőrzésen, s azzal védekezett, hogy egy szenyezett hús elfogyasztásával került szervezetébe a tiltott anyag. Mindez nem hatotta meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), amely a sportdöntőbíróságnál elérte, hogy helyezzék hatályon kívül a Spanyol kerékpár-szövetség felmentő döntését, így végül Contador szinte összes 2010 és 2012 közötti eredményét elvették. Könnyen lehet, hogy a Nemzetközi Tenisz Szövetség is felmenti most Sara Erranit, de ebben az esetben kérdéses lesz, hogy a WADA helyben hagyja-e ezt a döntést, vagy most is jogi úton próbál kicsikarni egy több éves eltiltást arra hivatkozva, hogy lényegtelenek a doppingolás körülményei, egy sportolónak mindig minden körülmények között oda kell figyelnie, hogy mit eszik meg.

Amennyiben én lennék a szövetség vizsgáló bizottságának vezetője, s nekem kéne döntenem abban, hogy eltiltsák-e Erranit, vagy sem, valószínűleg felmentő ítéletet hoznék, hiszen kellően bizonyítottnak mutatkozik a játékos védekezése. Márpedig egy teljesen önhibáján kívül doppingolt sportolót nem szabad eltiltani, persze kérdés, hogy ezt a WADA is így gondolja-e.

Leave a Reply