Arannyal felérő bronzérem Baji Balázstól

Szenzációs futással a harmadik helyen végzett a londoni atlétikai világbajnokságon, a férfi 110 méteres gátfutásban Baji Balázs. A békéscsabaiak állatorvos végzettségű kiválósága ezzel föltette a koronát idei teljesítményére, s történelmet írt, hiszen első magyarként szerzett vb-érmet egy sprintszámban. Videóval!

Nagy bizakodással tekinthettünk a hétfő este fél tizenegykor kezdődött fináléra, hiszen Baji Balázs elődöntőjét megnyerve, összességében a negyedik legjobb idővel jutott a döntőbe. A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett magyar sprinter középről, az ötös pályáról rajtolhatott. Eddigi londoni futásai alkalmával mindig rendkívül gyorsan kapta el a rajtot, s több szakértő is úgy látta, amennyiben ez most is összejön neki, akkor bármi lehetséges.

Természetesen nem voltak könnyű ellenfelei a békéscsabai atlétának, hiszen ott volt a mezőnyben a világcsúcstartó, s nemrég vesetranszplantáción átesett amerikai Aries Merritt, a jamaikai olimpiai bajnok Omar McLeod, valamint a világbajnoki címvédő orosz, a hazája eltiltása miatt függetlenként induló Szergej Subenkov.

Most is remekül sikerült Baji Balázs startja, a táv felénél viszont kicsit visszább esett, ekkor az ötödik-hatodik hely nézett ki számára. Az utolsó két gátat azonban remekül ugorta át, s fantasztikus hajrájának köszönhetően bejött a harmadik helyre, McLeod és Subenkov mögé. Merritt mindössze ötödik lett, még a francia Garfield Darien is megelőzte, akit Balázs a befutónál utasított maga mögé.

Baji Balázs 13.28 másodperces idővel, országos csúcsot is jelentő egyéni legjobbjától mindössze néhány századdal elmaradva szerezte meg a bronzérmet, s ezzel ő lett hazánk első sprintere, aki világbajnokságon dobogóra állhat. Legutóbb a 2013-as vb-n örülhettünk éremnek, amikor Pars Krisztián második lett kalapácsvetésben.

Bízzunk benne, hogy Balázs mostani teljesítménye ösztönzőleg fog hatni azokra a fiatalokra, akik még csak tanakodnak, hogy belevágjanak-e az atlétikába, s hatni fog azokra is, akik már benne vannak a sportágban, de eddig nem tudtak kiemelkedő eredményt fölmutatni.

Számukra is bíztatásképpen álljon itt a döntő videója:

https://www.youtube.com/watch?v=X_NwICtEUVE

Leave a Reply