Volt helye a füttynek?

Mint ismert, Justin Gatlin nyerte a férfi 100 méteres síkfutást a londoni atlétikai világbajnokságon Usain Boltot legyőzvén. A brit közönség pfújolással fejezte ki a korábban doppingvétség miatt kétszer is eltiltott amerikai sprinter iránti ellenérzését a szombat esti döntő után és a másnapi éremátadáson is. Bolt szerint nagyon tiszteletlenek voltak a nézők ellenfelével, akit az eredményhirdetés során megtapsolt, miközben zajlott a füttykoncert.

Justin Gatlinnak újabb megvetést kellett elviselnie a londoni atlétikai világbajnokság közönségétől a 100 méteres síkfutás vasárnapi eredményhirdetésén. Azok után, hogy a szám szombat esti döntőjét követően kifütyülték a nézők az amerikai atlétát, ugyanez ismétlődött meg a díjátadó ceremónián is. A szervezők emiatt az előre eltervezetthez képest gyorsabban lezavarták az esti program kezdete előtt tartott protokolláris ceremóniát, hogy a telt házas stadionban senkinek ne legyen módja az újdonsült világbajnokot kigúnyoló képeket, transzparenseket kihelyezni.

Mint köztudott, Justin Gatlin korábban két ízben is lebukott a doppingteszten. Először 2001-ben tiltották el, amiért amfetaminokkal akadt fönn a szűrésen, majd miután 2006-ban második alkalommal is hasonló szer nyomaira bukkantak szervezetében, nyolc éves eltiltást kapott, amit később négy évre mérsékeltek.

A szervezők küldetése félig sikerült a dolgok sietetésével a tetőfokára hágott hangulatban. Azért csak félig, mert a szombat este tapasztalt füttykoncertet nem sikerült megakadályozni. Amíg Bolt éremátvételét ujjongással, addig Gatlinét fütyöléssel fogadták a nézők. Bolt a közönség reakcióját észlelve elkezdett tapsolni, majd az ünnepség után “nagyon tiszteletlennek” minősítette a britek viselkedését.

Justin Gatlin néhány perccel a százas fináléban aratott meglepetésszerű győzelmét követően dühösen nyilatkozott a történtekről:

“Ki az, aki rosszfiúnak minősít engem? Volt olyan nap, amikor rosszat mondtam nektek? Volt valaha olyan, hogy rosszul viselkedtem? Én mindig kezet fogtam ellenfeleimmel, mindig gratuláltam nekik. Voltam korábban büntetve, de most tiszta vagyok.”

El kell ismerni, hogy egy többször is tiltott szerek használatán ért sportolónak rendkívül nehéz elfogadtatnia magát a nagyközönséggel, hiszen az emberek jelentős részének előítéletei vannak az illető sportemberrel szemben, egyszerűen nem tudják elhinni, hogy az érintett versenyző most tiszta vagy sem. Nem tudhatjuk, hogy Justin Gatlin mostani eredménye mögött áll-e bármilyen doppingszer, hiszen több példát láttunk már arra, hogy egy sportolóról csak évekkel az adott verseny után derült ki, hogy teljesítményfokozót vett igénybe célja elérése érdekében. Az atlétika világából is lehet erre precedenst hozni: a 2008-as pekingi olimpián aranyérmet nyert jamaicai férfi 4×100-as váltó tagjáról, Nesta Carterről csak tavaly év végén derült ki, hogy tiltott szert szedett az ötkarikás döntő előtt. A Usain Boltot is soraiban tudó váltót tehát több mint nyolc évvel a diadal után fosztották meg érmétől.

Megelőlegezem bizalmamat Justin Gatlin felé, mert szerintem a sporttörténelem legsötétebb részéhez tartozna, ha harmadjára is fönnakadna a doppingellenőrök rostáján, s úgy vélem, emberileg is teljesen lenullázná magát, ha ezt újból meg merné csinálni. Azonban egy valamit jól megtanultam életem más területein történt dolgok miatt: akármennyi jót is cselekedhetsz, ha egyszer teszel valami rosszat, a környezeted arra az egy rosszra fog legjobban emlékezni. Tudjuk, az emberek általában jobban rámozdulnak a negatívumokra. A brit közönség úgy látszik, szintén ilyen beállítottságú. Nem érdekel az senkit, hogy Justin Gatlin megnyerte élete második világbajnoki címét (az elsőt még 2005-ben szerezte), nem érdekes, hogy 35 évesen tudott a világ leggyorsabb futótávján diadalmaskodni, s nem volt fontos a londoni olimpiai stadion nagyérdeműjének az a fair play-díjra kíváló eséllyel pályázó jelenet sem, amikor a döntő után Gatlin letérdepelt Usain Bolt elé, elismerve az általa legyőzött ellenfél nagyságát.

A bejegyzés címét adó kérdésre tehát az a válaszom, hogy nem. Nem volt helye a füttynek Justin Gatlin győzelmekor és az eredményhirdetés során sem. Akármennyire is nem kedvelünk valakit, az általa elért eredményt el kell fogadni, mégha ez bántja is egyesek igazságérzetét. Csapatsportágakban elfogadott, hogy ha egy gárda legyőzi ádáz ellenségét, akkor a vesztes együttes szurkolói kifütyülik a győztes felet. Egyéni sportokban ennek viszont nincs helye! Akármilyen eredmény is születik, azt el kell fogadni, s nem szabad mindezt “kommentálni”, amennyiben az győz, akit a legkevésbé sem kedvel az ember. Itt ugyanis emberekről beszélünk, nem pedig csapatokról, amelyeknek tagjai magasról tesznek a szitkokra, mert nem konkrét személyhez fűzödnek azok. Gatlin jól láthatóan magára vette a közönség rendkívül tiszteletlen reakcióját, ez föntebb idézett nyilatkozatából világosan kiderül. Csak aztán ki ne derüljön, hogy mégsem volt ez egy tiszta győzelem…