Juan Mata karitatív célokra fordítaná a foci bevételeinek egy százalékát

Miközben az átigazolási időszak kellős közepén a labdarúgásban több száz millió eurónyi pénzek mozognak, s a múlt héten megtörtént a sportág történetének legdrágább igazolása Neymar 222 millió eurós, PSG általi megvételével, egy csodálatos felajánlást tett Juan Mata, a Manchester United spanyol válogatott középpályása. A jövőben a focival összefüggő tevékenységeiből származó bevételének (ami szezononként 9,4 millió euró) egy százalékát karitatív célokra fogja fordítani. Reméli, hogy ezzel a gesztussal egy világméretű mozgalmat indíthat el. Videóval!

“Elindítottam valamit, és remélem, hogy ez, hacsak nagyon kicsit is, de meg fogja változtatni a világot.” – ezt nyilatkozta Juan Mata a The Players Tribute című honlapnak. A spanyol válogatott játékos ezzel Common Goal (Közös Gól) nevű kezdeményezésére utalt, amelyet azzal a céllal indított el, hogy szolidaritási mozgalmat tudjon létrehozni más vagyonos labdarúgókkal együtt. “Remélem, hogy több világsztár játékos is segíteni fog nekem ebben a projektben” – folytatta.

Egy hosszú üzenetben a középpályás visszatekint élete bizonyos momentumaira, amelyek kijelölték életútját. Emberséggel teli szövege egy kissé őrült álommal zárul, gyakorlatilag Tobin-adót* vetne ki a labdarúgásra:

“Arra kérem sporttársaimat, hogy csatlakozzanak hozzám annak érdekében, hogy létrehozhassuk a Common Goal kezdő tizenegyét. Együtt el tudunk indítani egy mozgalmat, amely az osztozkodás értékein alapul, s ezeket be tudja integrálni a labdarúgás teljesen iparosodottá vált világába, mindenki számára. Én hoztam létre ezt a kezdeményezést, de nem szeretnék egyedül maradni vele.”

Juan Mata különösen érdekelt volt a jótékonysági támogatási rendszer elindításában. Elismerte fölhívásában, hogy sokkolta nemrég mindaz, amit az indiai Mumbaiban tett látogatásán kellett látnia. Gyakorlatilag ez volt az az élmény, amelynek hatására kipattant a labdarúgó fejéből a karitatív összefogás gondolata:

“Rosszul esett megértenem, hogy mekkora ott a szegénység. Egyetlen gyermeknek sem kellene úgy élnie, mint ahogy ma élni kénytelen. Látván a körülményeket, rosszul éreztem magam.”

– közölte a manchesteri játékos, aki a legnagyobb videómegosztó oldalon tette közzé az alábbi, a fiatal helyi labdarúgókkal való találkozásáról készített videót:

Rendkívül szép kezdeményezés ez Juan Mata részéről, s biztos vagyok benne, hogy lesznek sztárjátékosok, akik csatlakozni fognak ehhez a programhoz. Szívem szerint kötelezővé tenném minden, egy bizonyos összeghatár fölött kereső labdarúgónak, hogy vegye ki részét a szegény gyermekek megsegítéséből, fölkarolásából. Ezzel az utóbbi időben a korrupciós ügyek, fogadási csalások és a sportág valóban egyre inkább eliparosodó jellege miatt rossz irányba indult labdarúgás példát mutathatna, hogy a csillagászati összegekből nem csak a legjobb játékosok brutális kivásárlási árainak kifizetésére, a szponzorokkal való együttműködésre és még ki tudja, mennyiféle költségtétel kiegyenlítésére jut, hanem a nélkülözők, kiszolgáltatottak támogatására is. Ha már arculatát tekintve modern lett a foci, legyen az a jótékonyság terén is, hiszen ez utóbbi is a XXI. században egyre nagyobb támogatottságnak örvendő tevékenységek közé tartozik.

* A Tobin-adót James Tobin Nobel-díjas amerikai közgazdász után nevezték el, aki meg kívánta adóztatni a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat, hogy ezzel megfékezhetőek legyenek a spekulációs pénzmozgások, úgy, hogy közben a tőke mozgása zavartalan maradna.

 

Leave a Reply