Az atlétikai vb első hétvégéje magyar szemszögből

Több honfitársunk is bemutatkozott a Londonban zajló atlétikai világbajnokság első három napján. A legjobb eredményt a gátfutó Baji Balázs érte el, aki elődöntős futamát megnyerve jutott a szám ma esti fináléjába. Női hétpróbázóink sem vallottak szégyent: Krizsán Xénia a 9., míg Zsivóczky-Farkas Györgyi a 17. helyen végzett. Több dobószámban is voltak selejtezős indulóink, akiknek azonban nem sikerült a döntőbe jutás.

Pénteken kezdődött meg a brit fővárosban az atlétikai világbajnokság. Az első napon egyedüli magyarként Kővágó Zoltán volt érdekelt a férfi diszkoszvetés selejtezőjében. Az athéni olimpia ezüstérmese a kvalifikáció B csoportjában szerepelt, ahol 64 és fél métert kellett volna elérnie a döntőbe jutáshoz, azonban egyik dobása sem volt közel ehhez a szinthez: elsőre 56.71, másodikra 56.21, harmadikra pedig 59.46 métert ért el, így összesítésben a 22. helyen végzett. A számot egyébként hatalmas meglepetésre a litván Andrius Gudzius nyerte meg, aki a tavalyi riói olimpián mindössze 12. lett 60.66 méterrel, ehhez viszonyítva most 69.21-et dobott, tehát közel tíz méterrel javult teljesítménye egy év alatt a 2010-ben a juniorok között egyszer már vb-aranyérmet ünneplő sportolónak.

Szombaton kezdődött a női hétpróbázók viadala, benne két magyarral: Krizsán Xéniával és Zsivóczky-Farkas Györgyivel. Az elmúlt egy év világversenyein remekül teljesítettek mindketten, hiszen Györgyi az olimpián nyolcadik, az idei belgrádi fedettpályás Eb-n harmadik, míg Xénia Rióban 20., Belgrádban 4. lett. Bízhattunk tehát abban, hogy most is előkelő helyezést érhetnek el. Az első napon négy számot bonyolítottak le: az utolsó elem, vagyis a 200 méteres síkfutás után Krizsán Xénia 3638 ponttal a 14., Zsivóczky-Farkas Györgyi 3541 egységgel a 21. helyen állt. A hétpróbát ekkor a német Schäfer vezette 4036 ponttal. Vasárnapra maradt a másik három szám, legutolsóként a 800 méterre került sor, ahol Krizsán Xénia megnyerte futamát, s ez kellett ahhoz, hogy az első tízben tudjon zárni. Xénia a kilencedik helyen végzett, 6356 pontot ért el. Zsivóczky-Farkas Györgyi 6050 ponttal a 17. helyen tudott zárni. Nyugodtan mondhatjuk, hogy nem okozott csalódást egyik magyar lány sem, ebben a mezőnyben ezek az eredmények korrektnek tekinthetők. A versenyt a belga Nafissatou Thiam nyerte meg 6784 pont megszerzésével, az ezüstérmet Carolin Schäfer (6696 pont), míg a bronzérmet a holland Anouk Vetter (6636 pont) nyakába akaszthatták.

Szombaton került sor a női kalapácsvetés selejtezőjére is, itt azonban Gyurátz Rékának nem sikerült megdobnia a selejtezős szintet, vagyis lemaradt a fináléról.

Vasárnap a hétpróbán kívül a férfi 110 méteres gátfutásban szurkolhattunk egy magyarért, mégpedig Baji Balázsért, aki remek formában érkezett a vébére, hiszen a nyáron már három ízben is megjavította egyéni legjobbját. Előfutamából könnyedén továbbment, elődöntőjét pedig végig vezetve megnyerte, megelőzve a világcsúcstartó amerikai Aries Merrittet is. 13.23 volt Baji Balázs eredménye, ami összesítésben a holtversenyes negyedik helyhez volt elég. Ez a forma nagyon bíztató a hétfőn este fél tizenegykor kezdődő döntő előtt, ahol akár az éremszerzésben is lehet bizakodni. Ehhez Balázsnak ismét olyan kíváló rajtra lesz szüksége, mint az elődöntőben, valamint nem szabad egy gátat sem lerugdosnia, s akkor bármi megtörténhet.

Eddig így szerepeltek a mieink Londonban. Ezen a héten is számos magyart láthatunk majd a világbajnokságon, például súlylökésben az olimpiai bronzérmes Márton Anitát, aki idén több versenyt is megnyert, s a szám fő favoritjai közé tartozik, tőle még inkább remélhetünk érmet, mint Baji Balázstól. A férfi kalapácsvetésben a londoni olimpiai bajnok Pars Krisztián és az ifjúsági ötkarikás játékokon ezüstérmet szerzett Halász Bence is reménykedhet egy kíváló szereplésben, s gyaloglóink is odaérhetnek a mezőny első felébe a férfi ötven és a női húsz kilométeres számban.

A Sportudvaron folyamatosan figyelemmel kísérjük az atlétikai világbajnokság történéseit, különös tekintettel a magyarok szereplésére. Olvassatok minket!

Leave a Reply