A döntőben kevésnek bizonyult Bolt kocogása

Mindössze a harmadik helyen tudta befejezni élete utolsó 100 méteres futását Usain Bolt. A jamaikai sprinter az előfutamhoz hasonlóan a döntő rajtjánál is beragadt, most azonban már nem tudott az élre kerülni a táv második felén, s végül két amerikai, Justin Gatlin és Christian Coleman mögött a dobogó legalsó fokára fért föl a Londonban zajló atlétikai világbajnokságon. Videóval!

Szombaton este, magyar idő szerint 22:45-kor Londonra, az Olimpiai Stadionra összpontosult a világ figyelme: ekkor került sor a férfi 100 méteres síkfutás döntőjére az atlétikai világbajnokságon. Ez volt a 11-szeres világ- és 8-szoros olimpiai bajnok Usain Bolt utolsó 100 méteres futása, így még azok is odafigyeltek a futamra, akik annyira nem szoktak érdeklődni az atlétika iránt.

Nem Bolt teljesített a legjobban az előfutamok és az elődöntők során. A selejtezőben 10.13 másodperces eredménnyel, összesítésben a nyolcadik idővel jutott tovább. A jamaikai sztár legutóbb 2007-ben futott hasonlóan gyenge időt. Az elődöntőben már benézett tíz másodperc alá, 9.98-cal, összesítésben a második idővel került a döntőbe. Mindössze Christian Coleman volt jobb nála, egy századdal. A világbajnokság előtt Usain Bolt legfőbb riválisának tartott Justin Gatlin csak a hatodik időeredménnyel, 10.09-cel kvalifikálta magát a fináléba.

Itt viszont nem talált legyőzőre. A rajtot ugyan Coleman kapta el a legjobban, de az utolsó 20 métert Gatlin bírta több szuflával, így végül 9.92 másodperces eredménnyel megnyerte a világbajnokságot honfitársa előtt. Usain Bolt az előfutamhoz hasonlóan most is beragadt a startnál, de ezúttal már nem tudott az élre állni a végén, a két amerikai mögött csak a harmadik helyet tudta elérni, 9.95-ös idővel.

A döntőt követően az amerikaiakon kívül senki sem figyelt Gatlinra, mindenki Usain Boltra volt kíváncsi. Gatlin sportszerűen meghajolt legyőzött riválisa előtt, akinek nevét percekig skandálta a brit közönség, minden fotós őt akarta fényképezni és ő adta az első villáminterjút is. Ebben így fogalmazott:

“Csodálatos a közönség! Ezt soha nem gondoltam volna. Fantasztikus érzés! London, hálás vagyok a tőletek kapott támogatásért, és nagyon sajnálom, hogy nem tudtam ma este győzelemmel búcsúzni.”

Justin Gatlin azt mondta, erről a napról álmodott, keményen dolgozott érte. “Nem magamra gondoltam, csakis másokra, akik erőt adtak ehhez a küzdelemhez.” – nyilatkozta a friss világbajnok. Gatlin számára nem csak azért lehet ez egy hatalmas siker, mert legyőzte Usain Boltot, hanem azért is, mert korábban kétszer is volt eltiltva doppingvétség miatt.

Usain Boltnak ez volt az utolsó egyéni futása: augusztus 12-én, a 4×100-as jamaikai váltóban áll rajthoz utoljára profi karrierje során.

Leave a Reply