Szalmastadionnal a focivébé ellen

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság magas költségei és az országban dúló hatalmas korrupció elleni tiltakozásul orosz gazdák egy csoportja szalmából épített focistadiont kevesebb mint egy évvel a torna kezdete előtt. A világverseny költségvetése jelen pillanatban 21 milliárd euróra rúg, de a számla még borsosabb is lehet az orosz állam számára, amely attól tart, hogy a 2014-es szocsi téli olimpiához hasonlóan most is a tervezettnél magasabbra rúghatnak a költségek: Szocsiban az eredetileg vártnál hétszer több pénzt kellett költeni az ötkarikás játékok megrendezésére.

A világbajnokság magas költségei és a szervezési procedúra kapcsán felmerült korrupciós gyanú miatt orosz gazdák egy csoportja úgy döntött, hogy felépít egy szalmastadiont. A sztavropoli régióban néhány földművelő felhúzta saját “Zenit Arénáját” 450 szalmabála segítségével. A munkálatok mindössze öt napig tartottak és 40 000 rubel, vagyis 565 euró volt az építkezés összköltsége. A nyolc szintű, mintegy 300 néző befogadására alkalmas stadion bejáratánál az olvasható, hogy “egyetlen rubelt sem loptak el az építkezés során” – írja a Moscow Times honlapja.

A kicsi falusi aréna fölépítése a szentpétervári Kresztovszkij Stadion világításának kiépítéséhez szükséges összegből kijött. A Zenit Szentpétervár otthonát 2008-ra kellett volna fölhúzni, azonban korrupciós és sikkasztási ügyek miatt csúszott a kivitelezés. A stadion első mérkőzése az idei Konföderációs Kupa Oroszország-Új-Zéland nyitótalálkozója volt.

Un stade en paille en Russie pour protester contre les coûts du Mondial 2018

“Kezdetben a hatóságok azt mondták nekünk, hogy a stadion hat millió rubelbe fog kerülni, utána 48 milliót mondtak, majd végül a számla nem lett kiegyenlítve. A mi stadionunk ennek kigúnyolására lett megépítve” – mondta Roman Ponomarev a “Zenit Aréna” ötletgazdája, aki július végén igazi focitornát is szervezett az új pályára. A Zenit Szentpétervár vette az adást, s küldött egy jegyet Ponomarev számára a csapat következő hazai meccsére.

Leave a Reply