Ők az atlétikai vb magyar szereplői

Ma este Londonban megkezdődik az idei atlétikai világbajnokság, amelyen tizenhat fős csapattal képviselteti magát Magyarország. A küldöttségnek öt juniorkorú tagja is van, rajtuk kívül ott lesz a riói olimpián súlylökésben bronzérmet szerző Márton Anita, valamint a jó formában készülő Baji Balázs is. Egy éremnek már nagyon tudnánk örülni, erre Márton Anitának van a legnagyobb reménye, de néhány honfitársunkban is ott lehet egy kíváló szereplés lehetősége.

Épphogy véget ért a budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság, mától kezdve egy újabb, nagy érdeklődéssel várt sporteseményt követhetünk figyelemmel a tévében, vagy akár a helyszínen. London, a 2012-es olimpiára épített stadion ad otthont az atlétikai világbajnokságnak egészen jövő vasárnapig. Az esemény középpontjában minden bizonnyal az utolsó versenyén rajthoz álló Usain Bolt fog szerepelni, de nekünk magyaroknak is lesz miért odafigyelni a brit fővárosra.

A pénteki nap programján egyedüli magyar érdekeltségű számként a férfi diszkoszvetés szerepel, benne a rutinos Kővágó Zoltánnal, akinek ez lesz a nyolcadik felnőtt világbajnoksága. A szolnokiak olimpiai ezüstérmes (Athén, 2004) atlétája vb-n még nem tudott dobogón zárni, legjobb helyezését 2009-ben érte el, amikor a döntőben a hatodik helyet szerezte meg. 2008 óta egy év kivételével mindig ő lett a magyar bajnok ebben a versenyszámban, így egyértelmű volt világbajnoki részvétele. A 38 éves sportolónak most sem lehetnek komoly érmes álmai, de a 12-es fináléba való bekerülésre jó eséllyel pályázhat, amennyiben a 20:20-kor kezdődő selejtezőben remek formát tud nyújtani.

Szombaton a délelőtti programban, 11:05-kor kezdődik a női hétpróba küzdelemsorozata a 100 méteres síkfutással. Ebben a számban a riói olimpián nyolcadik Zsivóczky-Farkas Györgyi és az ugyancsak ötkarikás résztvevő Krizsán Xénia képviselik a magyar színeket. Ebben a számban Zsivóczky-Farkas Györgyitől remélhetünk kíváló, akár újból top 10-es szereplést. Idén már bizonyította, hogy jó formában van, hiszen a belgrádi fedett pályás Európa-bajnokságon bronzérmes lett. A legutóbbi, 2015-ös szabadtéri világbajnokságon legjobb eredményét elérve a hatodik helyen végzett, s idén is esélyes egy nagyon szép eredmény elérésére. A dobogó az ő esetében is talán túlzott elvárás, de az első tízbe kerülés abszolút benne van Györgyiben. A másik magyar, Krizsán Xénia az idei belgrádi fedett pályás Eb-n pont Zsivóczky-Farkas Györgyi mögött lett negyedik, egy májusi versenyen pedig 6390 ponttal egyéni legjobbját érte el. Rióban tizenhatodikként zárt, a pekingi vébén pedig kilencedik lett. Tőle is jó szereplést remélhetünk tehát, bízzunk benne, hogy mindkettőjüknek jól fog sikerülni mind a hét szám.

A hétpróba programja:

Augusztus 5, szombat: 11:05 – 100 méter, 12:30 – magasugrás, 20:00 – hétpróba, 22:00 – 200 méter

Augusztus 6, vasárnap: 11:00 – távolugrás, 12:45 – gerelyhajítás, 21:40 – 800 méter

Női kalapácsvetésben a mindössze 21 éves, élete második felnőtt vb-jére készülő Gyurátz Réka fog elindulni. A Dobó SE versenyzője 2013-ban ifjúsági világbajnok lett, egy évre rá pedig ezüstérmet szerzett. A felnőtt versenyeken eddig nem jött ki neki a lépés, a 2015-ös világbajnokságon 19. lett, így nem jutott a döntőbe. Az idei U23-as Eb-n viszont negyedikként zárt, tehát ő is jó formában érkezhetett Londonba, kíváncsian várjuk, hogy mire lesz képes a világbajnoki mezőnyben. Egy döntős szereplés mindenképpen benne lehet Rékában, amennyiben a lehető legmesszebbre tudja hajítani a kalapácsot.

Vasárnap, 14:15-kor kerül sor a férfi 110 méteres gátfutás selejtezőire, ahol Baji Balázs áll rajthoz. A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett a békéscsabaiak kíválósága, akinek a mostani lesz a negyedik világbajnoksága. Eddig egy 13. hely volt a legjobb eredménye, amit stílszerűen 2013-ban ért el. Ebben az évben már három alkalommal javította meg az országos csúcsot a távon: június elején Prágában, a hónap végén Ostravában, júliusban pedig Székesfehérváron. Reméljük, hogy Londonban sikerül akár az eddigi legjobb eredményét is túlszárnyalnia a világbajnokságon.

Kedden, 21:40-kor kezdődik a vébé magyar szempontból legjobban várt számának, a hölgyek súlylökésének selejtezője. Márton Anita a tavalyi riói olimpián bronzérmes lett, idén pedig – címét megvédve – megnyerte a belgrádi fedett Eb-t. Világbajnokságon 2015-ben érte el legjobb eredményét, egy negyedik helyet. Idén Budapesten, Düsseldorfban és Birminghamben is első lett fedettpályás viadalokon, Karlsruhéban pedig másodikként zárt. Teljesen reális az esélye annak, hogy a békéscsabaiak atlétája ezen a világbajnokságon dobogóra állhasson, a döntőre szerdán, 21:25-től kerül sor.

A szerdai napon Márton Anita remélt döntős szereplésén túl három honfitársunk is selejtezőben lesz érdekelt: a női 3000 méteres akadályfutásban Gyürkés Viktória áll rajthoz, aki két és fél hete, a finnországi Lapinlahtiban rendezett versenyen egyéni csúcsot futott ebben a számban 9:40.66-os időeredménnyel. Nyolcszoros szabadtéri és ötszörös fedettpályás magyar bajnok, világbajnokságon most először szerepelhet. Tőle a tisztes helytállás várható el, elődöntőbe jutása nagy bravúr lenne.

A férfiak kalapácsvetésében fog indulni a szám kétszeres vb-ezüstérmese és kétszeres Európa-bajnoka, Pars Krisztián, aki élete legnagyobb sikerét a londoni Olimpiai Stadionban, a mostani világbajnokság helyszínén érte el, hiszen 2012-ben megnyerte az olimpiát. A tavalyi ötkarikás játékokon nem jött össze a címvédés, csak hetedik lett, idén pedig tizenkét év egyeduralkodás után kikapott a magyar bajnokságon a vb-n szintén induló Halász Bencétől, akinek már junior világ- és Európa-bajnoki, valamint U23-as Európa-bajnoki címe, illetve ifjúsági olimpiai ezüstérme is van. Felnőtt vébén először szerepel, de eddigi eredménysora alapján bizakodhatunk benne, hogy ha most még nem is, de éveken belül akár a nemzetközi porondon is Pars Krisztián helyébe lépve a magyar kalapácsvetés legújabb világklasszisa lehet. Londonban már egy döntős szereplésnek is lehetne örülni tőle, mint ahogy Pars Krisztiántól is.

Csütörtökön az urak gerelyhajításában Rivasz-Tóth Norbert képviseli a magyar színeket. A Szolnoki MÁV SE 21 esztendős sportolója a 2012-es junior világbajnokságon 12. lett. 2013-ban ezüstérmes volt az ifjúsági világbajnokságon. A junior Eb-n hatodik volt. A 2014-es junior vb-n a 15. helyen végzett. A 2015-ös junior Eb-n 17. lett. 2016-ban második volt az U23-as Európa-kupán. A 2016-os atlétikai Európa-bajnokságon kiesett a selejtezőben. 2017-ben felnőtt magyar csúccsal U23-as Európa-bajnok lett. Az ő esetében is a tisztes helytállás már jó eredmény lenne első felnőtt világbajnokságán.

Augusztus 11-én ismét láthatjuk Márton Anitát, aki akkor a diszkoszvetés selejtezőjében indulhat. A női 100 méteres gátfutásban két honfitársunknak is szurkolhatunk: Kerekes Gréta élete első felnőtt vébéjén állhat rajthoz. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétája idén május 20-án hazai pályán, tehát a cívisvárosban egyéni csúcsot jelentő, 12.97 másodperces időt futott ebben a számban. Háromszoros szabadtéri és kétszeres fedettpályás országos bajnok. A másik magyar, Kozák Luca ugyancsak a DSC-SI versenyzője, s neki is most jön el a felnőtt-vb-n való debütálás. Az 1996-os születésű atlétanő szintén május 20-án, a debreceni versenyen futotta egyéni legjobbját, 12.99-cel. Junior Eb-ezüst- és U23-as Eb-bronzérmes. Mindkettejüktől számíthatunk arra, hogy mindent ki fognak adni magukból, aztán, hogy ez mire lesz elég, majd kiderül.

Hagyományosan a világbajnokság utolsó napján, vagyis augusztus 13-án kerül sor a férfi és női gyaloglószámokra. Az urak ötven kilométeres távján Helebrandt Máté áll rajthoz. A nyíregyházi atléta 2009-ben a gyalogló csapat Európa-kupában hatodik volt. 2010-ben az Európa-bajnokságon feladta a 20 kilométeres versenyt. 2011-ben az utánpótlás Európa-bajnokságon ötödik volt. 2012 áprilisában teljesítette az olimpiai B-szintet. A Magyar Atlétikai Szövetség a két B-szintes magyar gyalogló közül őt jelölte az olimpiai indulásra. Az ötkarikás játékokon 20 km-en egyéni csúccsal (1:23:32) 32. lett. A 2013-as atlétikai világbajnokságon 20 km-en 41-ként ért a célba. A 2014-es Európa-bajnokságon ugyanebben a számban a 25. helyen végzett. A 2015. évi nyári universiadén 20 km-en negyedik helyezést ért el.

A hölgyek húsz kilométeres távján három honfitársunk is szerepel majd: Kovács Barbara a 2012-es gyalogló világkupán 10 km-en egyéni csúccsal 34. helyen ért célba. A 2014-es gyalogló világkupán 20 km-en egyéni csúccsal 69. volt. A 2015-ös U23-as Európa-bajnokságon 17. helyen végzett. Madarász Viktória negyedik világbajnokságára készül: a legutóbbi, 2015-ös viadalon érte el eddigi legjobb helyezését: Pekingben 15. lett. Szerepelt a londoni és a riói olimpián is, utóbbin 25-ként haladt át a célvonalon. Récsei Rita, a pécsiek fiatalja a 2013-as ifjúsági vébén 5 km-en 27. lett, a 2014-es junior-világbajnokságon pedig 29. A 2015-ös junior Eb-n 10 km-en 19. lett, Rióban pedig már 20 km-en állt rajthoz, s az 59. helyen végzett.

Ők 16-an képviselik tehát hazánkat Londonban mától jövő vasárnapig. A Sportudvaron figyelemmel kísérjük a világbajnokság történéseit, különös tekintettel a magyarok szereplésére. Olvassatok minket!

Leave a Reply