CR7 megmozgatta a magyar szurkolókat?

Vasárnap három és fél, hétfőn négy óra kellett mindösszesen ahhoz, hogy elfogyjon az összes jegy a szeptember 3-ai Magyarország-Portugália világbajnoki selejtezőre. Jó kérdés, hogy az Andorra elleni gyomorforgató teljesítmény után még egy esélyt adnak-e a drukkerek a magyar válogatottnak vagy sokkal inkább a sztárokkal fölálló portugál nemzeti tizenegy vonzza őket a mérkőzésre.

Nagy örömmel számolt be róla hétfőn az MLSZ, hogy valamennyi jegy elkelt a Magyarország-Portugália világbajnoki selejtezőre. Vasárnap a Szurkolói Klub tagjai számára indult el a jegyértékesítés, s mindössze három és fél óra alatt el is kelt az összes belépő. Másnap a többi jegy került értékesítésre, itt is csupán négy órára volt szükség az eladások lezárásához, s a VIP-jegyek is késő délutánra mind gazdára találtak.

Megmondom őszintén, a június eleji, Andorra elleni gyalázatos vereség után arra számítottam, hogy nem lesz hatalmas érdeklődés a csapat további meccsei iránt, hiszen a vb-szereplés elúszott, s ami talán még rosszabb, az utolsó találkozóval a dicsőség is odalett. Úgy tűnik azonban, hogy a szurkolók vagy könnyen felejtenek, vagy adnak még egy esélyt a nemzeti együttesnek, vagy egyszerűen nem is a magyar, hanem a portugál csapat miatt fizetik ki a több ezer forintba kerülő belépőket.

Jelen állás szerint Cristiano Ronaldo is ott lesz a portugálok keretében ellenünk, ha csak addig meg nem sérül, el nem tiltják, vagy éppenséggel be nem börtönzik adócsalási ügyének keretében, bár valljuk be, ezutóbbira csekély az esély. Mindenki számára világos lehet, hogy ma rengetegen rajonganak CR7-ért hazánkban is, sok kisgyermeket lehet látni a portugál klasszis nevével ellátott Real Madrid-mezekben szaladgálni a lakótelepi focipályákon. A nagy figyelem nyilván nem meglepő, hiszen Ronaldo évek óta a világ leggólerősebb támadói közé tartozik, s nem mellesleg négyszeres aranylabdás is (bár ennek a díjnak egyre kisebb az értéke, amiről egy későbbi bejegyzésben részletesen is írok majd), azonban emberileg abszolút nincs a toppon. Számos, nem éppen hízelgő pletykát lehet róla hallani magánéletével kapcsolatban. Ezek hitelességét persze sok esetben nehéz ellenőrizni, ugyanakkor a pályán többször is láthattuk egy hisztizős kiskölyökre emlékeztető énjét. Mindenki emlékszik a portugálok mieink elleni tavalyi Eb-meccsére, ahol Dzsudzsák Balázs egyik bombagólját olyannyira nem tudta megemészteni magában, hogy nemes egyszerűséggel dührohamot kapott. Balszerencséjére (és a mi szerencsénkre) ezt a kamerák is rögzítették, s az interneten igazi mém lett belőle.

Mostanság egy büntetőügy miatt hallani sokat Ronaldóról: a spanyol ügyészség júniusban eljárást indított ellene adócsalás és adóelkerülés gyanújával, azt feltételezik ugyanis, hogy a Real Madrid sztárja 14,7 millió eurónyi adót nem fizetett be a spanyol államkasszába, s írországi, valamint brit virgin-szigeteki offshore cégekben parkoltatja ezt az összeget. Éppen a minap került sor Cristiano Ronaldo első meghallgatására Madrid azon gazdag elővárosának bíróságán, ahol a játékos lakik. A portugál természetesen tagadta a fölhozott vádakat a zárt ajtók mögött, ám hatalmas médiaérdeklődés mellett zajlott kihallgatáson. Az ügyében eljáró nyomozó ügyésznőnek innentől számítva másfél éve van arra, hogy eldöntse, indít-e büntetőeljárást a sztárfocista ellen. Amennyiben Ronaldót elítélik, akkor sem kell nagyon aggódnia: tettéért 15 hónap börtönt kaphat, amit azonban a spanyol jogrend alapján, büntetlen előélete miatt nem kell leülnie. Nemrégen CR7 fő riválisát, Lionel Messit is hasonló ügyben marasztalta el a bíróság, de neki sem kellett börtönbe vonulnia.

Visszakanyarodva a magyar-portugál meccshez, a nagy érdeklődés tehát számomra kicsit meglepő már csak annak függvényében is, hogy a magyar csapat ebben az évben még csak meccset sem tudott nyerni, s legutóbbi négy mérkőzésén gólt sem tudott szerezni. Az elmúlt évtizedekben, amikor már egy selejtező-sorozatban fordulókkal a vége előtt biztossá vált, hogy nem juthatunk ki az adott világversenyre, visszaesett a hazai találkozók nézőszáma, hiszen nem volt tét, s kevesen érezték szükségesnek, hogy pénzt adjanak ki egy tétnélküli és emiatt gyakran rémunalmasnak bizonyuló összecsapásra. Azt nem gondolnám, hogy a tavalyi Eb-láz éreztetné még mindig hatását, hiszen majdnem kereken egy évvel az osztrákok legyőzése után sikerült a világranglista utolsó helyezettjétől rúgott gól nélkül kikapni, s akkor mindenki ezzel jött elő, hogy egy év alatt mekkorát süllyedt a csapat, ismét.

Akkor mégis miért ilyen nagy az érdeklődés? Kövérebb lett az emberek pénztárcája, többet tudnak költeni egy válogatott meccsre? Még mindig kitart az EB-szereplés okozta eufória, s sokan bíznak egy nagy meglepetésben? Sokan gondolják úgy, hogy a csapat tanult az andorrai fiaskóból és megújult erővel képes lesz méltóképpen helytállni, s akkor már ennyiért is érdemes jegyet váltani? Vagy egyszerűen rengetegen akarják látni Cristiano Ronaldót szinte testközelből focizni? Sajnos úgy érzem, főleg a legutóbbi eshetőség állhat fönn, bár a Trollfoci szavazásán egyelőre többségben vannak azok, akik szerint a magyarok miatt lesz teltház a találkozón. Annyiban biztos vagyok, hogy nem nagyon fogom követni a meccset (szerencsére már az Andorra ellenit sem néztem), legfeljebb akkor kapcsolok oda, ha esély mutatkozik a bravúrra. Amennyiben sikerülne pontot csenni, de akár szoros meccsre kényszeríteni a portugálokat (ahogy az történt a svájciak ellen is), akkor van értelme a teltháznak, máskülönben viszont meg lehet nézni, ahogy CR7 és társai szédületes focival előrukkolva simán győznek, s talán ezt várja a belépőt vásárló nézők jelentős része…

Leave a Reply