NB I-es helyzetkép három forduló után

Ugyan még csak most ér véget a július, de máris túl vagyunk a labdarúgó OTP Bank Liga új szezonjának első három fordulóján. A Diósgyőr áll egyelőre az élen. A másik borsodi csapat, a Mezőkövesd sem rajtolt rosszul, ám az Üllői úton beragadt a fék, bele is szaladtak egy ötgólos zakóba. A címvédő Honvéd veretlen, mint ahogy a három döntetlennel kezdő Újpest is. Nem hozott eddig szégyent szurkolóira a Balmazújváros, a Loki ellenben egyre inkább kiesőjelöltté avanzsálódik, mint ahogy az akadémista-mentes Puskás Akadémia is.

Balmazújváros

Az NB I abszolút újonca a Videoton felcsúti átmeneti otthonában kezdte a szezont. Előzetesen azt lehetett mondani, hogy Dávid és Góliát harcára van kilátás, a Balmazújváros azonban állta a sarat, olyannyira, hogy Nemanja Andrics révén a hajdúságiak szereztek vezetést az első félidőben. A második 45 percben a Videoton egyenlített, s akadtak lehetőségei a győzelem megszerzésére is, de végül a Balmaznak sikerült egy pontot elvinnie Felcsútról. A remek kezdést követően a Vasast fogadta otthonában a Kamilla. Az angyalföldiek az első játékrészben megszerezték a vezetést, a gól után pedig nem erőltették a támadásokat, ugyanakkor kíválóan védekeztek, így az első hazai meccs vereséggel zárult a Balmazújváros számára. Az elmúlt hétvégén a címvédő Honvéd vendége volt az együttes, s a Videoton elleni találkozóhoz hasonlóan itt is meg tudta szerezni a vezetést. A Kispest fordítani tudott, ám az újoncnak erre is volt válasza, 2-2 lett a vége, így három kör után két ponttal áll a Balmazújváros, nem mondhatnánk, hogy rosszul startolt a csapat, a mutatott játék alapján könnyen okozhatnak meglepetést bárkinek az idény során, s előbb-utóbb győzelmek is jöhetnek számukra.

Debrecen

Az elmúlt tíz év legsikeresebb magyar csapata tavaly messze alúlmúlta korábbi önmagát, csak az utolsó fordulóban tudta bebiztosítani helyét az első osztályban, s az új szezon eddigi részét látva erősen esélyes, hogy idén is a végelszámolásig tövig rághatják körmüket a Loki szurkolói. Az elsősorban saját nevelésű fiatalokra építő együttes a Mezőkövesd ellen kezdte szereplését hazai pályán. A borsodiak még az első félidőben emberhátrányba kerültek, azonban így is el tudták vinni a három pontot a Nagyerdőről. Nagy Sándor, a DVSC új kapusa botrányosan rosszul állította föl a sorfalat egy szabadrúgásnál (amit azért kapott az ellenfél, mert a tizenhatoson kívülre futott a labdával a kezében), ő maga pedig teljesen rossz helyen állt kapuja előtt, így esélye sem volt védeni a lövést. A Lokinak ugyan sikerült egalizálni, de a 90. percben ismét mattolta a Mezőkövesd az igen gyatra debütáláson áteső Nagyot, így az egy félidőt emberelőnyben játszó Debrecen vereséggel kezdett odahaza. A második fordulóban a Haladáshoz látogatott a piros-fehér csapat. A szombathelyiek már a 3. percben vezetéshez jutottak, s a támadásban keveset nyújtó DVSC-nek nem sikerült egyenlíteni, így két játéknap után egyedüli pontnélküli csapatként az utolsó helyet foglalta el a Loki a tabellán. A harmadik körben Paksra utaztak Tőzsérék, s sikerült az idényben először vezetéshez jutni, miután a fiatal Sós Bence kilőtte az atomvárosi kapu bal oldalát. A Paksnak azonban volt válasza erre a találatra, s végül 1-1-es döntetlennel végződött a meccs. A Debrecen tehát három forduló alatt csak egyetlen pontot volt képes összeszedni, s a mutatott játék alapján egyelőre nem nagyon látszik, hogyan akar a klub előrébb végezni a szezon végén, mint idén tavasszal.

Diósgyőr

A DVTK is az utolsó fordulóig fenyegetve volt a kieséstől májusban, azonban a miskolciak is megmenekültek. Most úgy néz ki, tanultak az előző idényből a borsodiak, hiszen a rendkívül kemény nyári felkészülés egyelőre gyümölcsözik: három meccsen két győzelem (az egyik a Haladás ellen, amivel egy 19 éves nyeretlenség szakadt meg) és egy döntetlen (a bajnok Honvéd ellen) a Diósgyőr mérlege, aminek köszönhetően vezeti a bajnokságot. A DVTK-ra ugyanakkor az utóbbi években gyakran jellemző volt, hogy nagyon megnyomta az őszt és előkelő pozícióban mehetett telelni, aztán viszont tavasszal visszaesett, s a nemzetközi helyek is elérhetetlen távolságba kerültek tőle. Kíváncsian várhatjuk, mit hoz ez a szezon a vasgyáriaknak, de az eddigi foci nagyon bíztató rájuk nézve.

Ferencváros

A tavalyi pocsék szereplés után az FTC-nek nem lehet más a célja, mint a bajnoki cím visszaszerzése. A zöld-fehérek azonban két döntetlennel startoltak: előbb otthon a Puskás Akadémia ellen kellett pontot menteniük hátrányból fölállva, nagyon gyenge játékkal, majd az Újpest elleni rangadón nem sikerült az ellenfélnél több érvényes gólt berámolniuk. A harmadik játéknapon az addigi éllovas Mezőkövesdet fogadták Geráék és kinyílt a gólcsap: 5-0-ra mosta le ellenfelét a Ferencváros, így öt ponttal áll jelenleg a negyedik helyen. A csapat játékán van mit csiszolni, de a Mezőkövesd elleni teljesítmény megmutatta, sok potenciál van ebben a keretben.

Haladás

Nagy tervekkel, a tavalyi hatodik helynél jobb szereplést célul kitűzve vágott neki a 2017-18-as szezonnak a Szombathelyi Haladás. A csapat kezdésnek rögtön a címvédő Honvédhoz látogatott, s sima 2-0-ás vereséget szenvedett. Ezt két hazai találkozó követte. A Debrecen ellen ha csak egy góllal is, de relatíve nagy nehézség nélkül tudtak nyerni a zöldek, a Diósgyőrrel szemben azonban nagyon halovány teljesítményre voltak képesek. Király Gábor sem élete meccsét vívta a kapuban, s a mezőnyben is rengeteg hibával focizott az együttes, amely 3-0-ra kikapott a listavezetőtől. A Haladásnál is van még min finomítgatni, amennyiben komolyan gondolják a top ötbe kerülést az idény végén.

Honvéd

Idén tavasszal 24 év után lett újból bajnok a Honvéd, amely a nyáron egyben tudta tartani a tavalyi bajnokcsapatot, így idén is ott lehet az élmenők között. Az első három forduló során annyi valóban kiderült, hogy a mezőny első felébe tartozik a csapat, de a szezon eleji problémák náluk is megmutatkoztak. A Haladást sikerült 2-0-ra legyőzni a nyitómeccsen, a Diósgyőr ellen viszont a 96. percben bukott el két pontot az együttes, a Balmazújváros ellen pedig szintén előnyben volt, de nem tudott nyerni. A Ferencvároshoz hasonlóan tehát a kispestiek is 5 ponttal állnak a tabellán. Eddig mutatott formájukkal még nem lennének alkalmasak a címvédésre, de hosszú még a szezon, bármi lehet.

Mezőkövesd

A matyóváros csapata egy Debrecen elleni emberhátrányos diadallal indította az évadot, majd a Paks ellen 0-2-ről fordítva győzött 3-2-re odahaza. Ezután viszont az Üllői úton már nem sokat mutatott abból a játékból az együttes, amelynek köszönhetően két forduló után, egyedüli hibátlan csapatként vezette a bajnokságot. Alig akadtak helyzetei a Mezőkövesdnek, a Ferencváros pedig már az első félidőben eldöntötte a találkozót, és végül 5-0-ra lemosta a sárga-kékeket. Kérdés, mennyire lesz jellemző ez a hektikusság a csapatra a szezon során, mert ha igen, akkor a tavalyi kiíráshoz hasonlóan most is hátrafelé lesz miért tekintgetniük, viszont ha nem, akkor ezzel a kerettel egy nagyon szép eredmény is benne lehet a borsodi klubban.

Paks

A Paks 2006 óta állandó résztvevője az NB I-es bajnokságnak. A csapat keretét tekintve nem sorolhatjuk az atomvárosiakat a potenciális kiesőjelöltek közé, még akkor sem, ha a rajt nem sikerült fényesen. Az Újpest elleni 2-2-es döntetlennel kezdett a Paks, majd kétgólos előnyt elherdálva 3-2-re kikapott Mezőkövesden. A Debrecen ellen 1-1-re végzett a tolnai együttes, vagyis három forduló után még nyeretlen. Jobb folytatásra lesz szüksége a Paksnak, ha idén is a középmezőnyben akar megragadni.

Puskás Akadémia

A felcsúti csapat egy év kihagyás után, az NB II bajnokaként tért vissza az OTP Bank Ligába. A klub körül nem volt nyugodt a felkészülés, hiszen akadémia létére rengeteg légióst és fiatalnak már nem igazán nevezhető magyar játékost szerződtetett eddig, s az akadémisták nem nagyon jutnak szóhoz az NB I-es meccseken. Már tavaly, a másodosztályban is ez jellemezte a Puskást, akkor sikerült az élen zárni. Most egyelőre nem megy a szekér a felcsútiaknak, hiszen sereghajtóként várhatják a következő fordulót. Az első körben az FTC elleni 1-1 még bíztató volt, ám a Videoton elleni hazai 3-1-es, és a Vasas elleni idegenbeli 2-0-ás vereség megmutatta, hogy ez az együttes még korántsem vette föl az NB I ritmusát. Valószínűleg nem lehetnek vérmesebb reményeik a Puskás Akadémia játékosainak, meglepődnék, ha nem a kiesés szele fújdogálna rájuk egész idény alatt.

Újpest

A címerbotrány sújtotta Újpest veretlenül és nyeretlenül kezdte a bajnokságot. Három 2-2-es döntetlen áll a csapat neve mellett a Paks, az FTC és a Videoton ellen. Egyik eredménnyel sem lehetnek elégedettek a IV. kerületben, hiszen mindhárom meccsen vezetett a csapat, s csak a végjátékban bukta el a győzelmet. A keret jónak tűnik, már csak az egész mérkőzésen át tartó koncentrációt kell megtalálniuk a liláknak és ebben az esetben sok szép eredményt produkálhatnak még.

Vasas

A tavaly meglepetésre bronzérmet szerző Vasas a DVTK elleni hazai, 2-0-ás vereséggel kezdte a bajnokságot, ezután Balmazújvárosban sikerült javítania az angyalföldi alakulatnak egy sovány győzelemmel, majd pedig a másik újonc, a Puskás Akadémia ellen sem talált legyőzőre a csapat, 2-0 lett a vége annak a találkozónak. A Honvédhoz hasonlóan a Vasasnál is nagyjából sikerült egyben tartani a tavalyi kezdőcsapatot, már csak az a kérdés, képes-e átmenteni a múlt szezonbéli teljesítményt erre az idényre is a fővárosi együttes.

Videoton

A fehérváriakról évek óta mindig bajnokesélyesként beszélünk, s ez idén sincs másként. A rajt döcögősre sikeredett, hiszen a Balmazújváros ellen hátrányból fölállva tudott pontot menteni az edzőváltáson átesett csapat. A Puskás Akadémia elleni megyei rangadót könnyedén, 3-1-re nyerte az együttes, az Újpest ellen viszont csak a ráadásban tudta megmenteni az egyik pontot, kétgólos hátrányból visszajőve. Eddig tehát nem ment tökéletesen a Videoton szekere sem, de mivel a liga egyik legerősebb keretéről beszélünk esetükben, ezért meglepetés lenne (legalábbis számomra), ha nem a bajnoki címért küzdene a klub, amely májusban elbukta a bajnoki döntőt Kispesten.

Leave a Reply