Aranyosan zártuk a vizes vébét

Befejeződött vasárnap a magyarországi vizes világbajnokság. Az utolsó napon Hosszú Katinka aranyérmet szerzett női 400 vegyesen, a férfiak hasonló számában pedig Verrasztó Dávid állhatott föl a dobogóra, miután második helyen ért célba. A verseny egy színpompás záróünnepséggel ért véget a Papp László Sportarénában, ahol bemutatkozott a következő, 2019-es világbajnokság házigazdája, a dél-koreai Kvangdzsu.

Elérkeztünk vasárnap a vizes világbajnokság utolsó, 17. napjához. A programban magyar szempontból már csak úszóviadalok szerepeltek. Délelőtt került sor a női 400 méteres vegyesúszás előfutamaira. Hosszú Katinka közel 3 másodperces fölénnyel nyerte saját futamát, s összesítésben a legjobb idővel jutott az esti fináléba. Ugyanitt Jakabos Zsuzsanna 12-ként zárt, vagyis nem jutott döntőbe. A férfiak hasonló versenyszámában Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely vett részt. Előbbi nagy fölénnyel nyerte saját előfutamát és 4. idővel került a döntőbe, addig utóbbi a 18. időeredménnyel kiesett. A két vegyesen túl a férfi és női 4×100-as vegyesváltók előfutamaira került sor: az uraknál igen, a hölgyeknél viszont nem jutott tovább a magyar váltó, a Burián Katalin, Molnár Flóra, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna összetételű csapat a 10. helyen végzett.

Este jöttek a döntők, és a magyar csapatnak egy arany- és egy ezüstéremmel sikerült szépen zárnia a hazai világbajnokságot. Hosszú Katinkának nem volt ellenfele női 400 vegyesen, a szám egyeduralkodója az első 100 méteren nagy előnyre tett szert, s leggyengébb részén, a mellúszásban sem tudták igazán megszorongatni a riválisok, így végül világbajnoki csúccsal nyerte meg a döntőt és megszerezte saját maga és Magyarország második aranyérmét a versenyen. A férfiak 400 méteres vegyesúszásában Verrasztó Dávid megtudta ismételni délelőtti produkcióját, fantasztikus úszással szerzett ezüstérmet. A férfi 4×100-as vegyesváltó döntőjében a Kozma Dominik, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Bohus Richárd összeállítású magyar egység hetedikként zárt. Magyarország végül 2 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel, az éremtáblázat kilencedik helyén zárt. Megmondom őszintén, számomra kicsit csalódást keltő ez a teljesítmény, több aranyéremben és az éremtáblán egy jobb helyezésben bíztam a verseny előtt.

A váltó volt a világbajnokság utolsó versenyszáma, ezután nem volt más hátra, mint az ünnepélyes záróünnepség. A Papp László Sportarénában rendezett eseményen szinte teltház kísérte figyelemmel a közel kétórás műsort, amelyen cirkuszművészek és táncosok látványos produkciójának, valamint a következő, 2019-es világbajnokságnak otthont adó dél-koreai Kvangdzsu tízperces műsorának tapsolhattak. Emellett sor került a szokásos beszédekre is: Julio C. Maglione, a FINA elnöke minden idők legjobb világbajnokságának nevezte a Budapesten és Balatonfüreden rendezett eseményt.

Ezt a kijelentést ugyan közhelyszerűnek érezhetjük, de tudni kell, hogy hazánk alig két év alatt készült föl erre a tornára, mint ismert, eredetileg a 2021-es világbajnokság lett volna Magyarországon, ám a mexikói Guadalajara visszalépése után bevállaltuk a 2017-es vb-rendezést. 18 hónap alatt épült föl a Duna Aréna, ami szintén párját ritkító teljesítmény, s a szervezésre sem lehetett sok panasz a több mint két hét alatt. Rengeteg turista érkezett a világ minden tájáról, s tőlük is sok esetben azt lehetett hallani, hogy ilyen jó vizes világbajnokságon még sosem jártak. A ceremónia végén elapadt a Duna Aréna mellett, az olimpiai láng mintájára fölállított szökőkút vize, amellyel hivatalosan is befejeződött a világbajnokság. 2019-ben tehát a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont a tornának, míg 2021-ben a 2001-es rendező japán Fukuoka lesz a házigazda. Nem kell ugyanakkor sokat várni a következő úszóversenyekre: szerdán és csütörtökön rendezik Moszkvában az úszó világkupa első állomását, amelyen több magyarért, köztük Hosszú Katinkáért is szoríthatunk majd.

Leave a Reply