Ezüsteső szombaton

Éremtermés szempontjából az eddigi legjobb napot teljesítették a magyar sportolók a budapesti vizes világbajnokságon. Annyi hiányérzetünk lehet, hogy ebből egyik sem arany, a férfi vízipólósok, Hosszú Katinka és az élete első felnőtt világversenyét teljesítő Milák Kristóf is ezüstérmet szerzett szombaton. A vasárnapi záró napon az uszodában lesznek még magyar szereplők, akiknek lehet drukkolni.

Mint ahogy múlt vasárnap óta az összes nap, úgy a szombat is a délelőtti úszófutamokkal kezdődött. Csak két számban, Bohus Richárd révén férfi 50 háton, míg a Németh Nándor, Kozma Dominik, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összetételű csapat révén a 4×100-as vegyesváltóban örülhettünk továbbjutásnak. A férfiak 50 méteres hátúszásában a másik magyar, Balog Gábor 27. helyen zárt. Ugyanezt a pozíciót érte el női 50 mellen Sztankovics Anna, női 50 gyorson Molnár Flóra a 28., míg férfi 1500 gyorson Rasovszky Kristóf 24., Kalmár Ákos 26. lett.

Az esti programban három magyar érdekeltségű döntőt is rendeztek, először a hölgyek 200 méteres hátúszásának fináléjára került a sor, ahol Hosszú Katinka 50 és 100 méternél is vezetett, s csak az utolsó métereken bukta el az aranyérmet az ausztrál Emily Seebohm-mal szemben. A bajai klasszistól így is szép eredmény ez az ezüstérem, hiszen nem a hátúszás a legerősebb száma. Ezt követte a férfiak 100 méteres pillangóúszásának döntője, ahol Cseh László és a vébé talán legnagyobb hazai felfedezettje, Milák Kristóf ugrottak a medencébe. Milák Kristóf végig az élmezőnnyel haladt, Cseh Laci szokásos gyenge rajtját követően szintén föl tudott zárkózni, a dobogóra azonban csak a 17 éves érdi tehetség, Milák Kristóf fért föl, aki szenzációs teljesítménnyel, élete első felnőtt világversenyén megszerezte a második helyet. Cseh László ötödikként zárt a 200-on szerzett ezüstérme után. Milák Kristóf alig akart hinni a szemének, amikor meglátta az eredményjelzőn a neve mellett a 2. helyezést. Ahogyan a tegnapi összefoglalóban is írtam, a magyar úszás új csillagát ismerhettük meg személyében, biztosak lehetünk abban, hogy rengeteget fogunk még róla hallani a következő 10-15 évben. Még egy döntő volt hátra a magyarok számára szombat este, ez pedig a 4×100-as vegyes gyorsváltó fináléja volt. Itt annyiban módosult a magyar csapat kerete, hogy Bohus Richárd került Németh Nándor helyére. Az egység a hatodik helyet szerezte meg, ami egy korrekt eredmény, hiszen sosem voltunk váltónemzet, hazai vízben pedig csak annyi lehetett az elvárás, hogy ne utolsóként csapjunk a célba.

Az úszás után mindenki a vízilabda-helyszínre kezdett figyelni. Az eredeti terveknek megfelelően a Margitszigeten került sor a férfi vízilabda-torna döntőjére, a magyar-horvát összecsapásra, melyen egy ország állt a házigazda mieink mögött. A meccs azonban katasztrófálisan indult számunkra, az első negyedet követően 4-0-ás horvát vezetés állt az eredményjelzőn. A következő nyolc perc teljesen fordítottja volt az elsőnek, csak mi tudtunk gólt lőni, igaz csupán kettőt, vagyis 4-2-re még mindig a horvátok mentek. A harmadik negyedben sikerült kiegyenlíteni, itt azonban elfogyott a tudomány, a balkániak ismét elhúztak két góllal, s ez a differencia a meccs végét jelző dudaszóig már nem is változott, 8-6-ra győzött Horvátország, a magyar válogatott pedig a 2014-es Európa-bajnokság után a második hazai nagy torna fináléját bukta el. El kell ismerni, jobb volt az ellenfél, minket ugyanis lebénított az első negyed alakulása, sikerült ugyan innen visszajönni, de az ellenfél pontosan tudta, hogy mit kell csinálni, s így azt már nem engedték, hogy kezünkbe ragadjuk a vezetést.

Három ezüstérmet hozott tehát a magyar sportolóknak a világbajnokság utolsó előtti napja, de a mai záró napon is bízhatunk éremben. A női 400 méteres vegyesúszásban a szám címvédője és olimpiai bajnoka, Hosszú Katinka, valamint Jakabos Zsuzsanna állnak rajtkőre 9:30-tól. 9:50-kor kezdődnek az urak hasonló versenyszámának előfutamai, itt Gyurta Gergely és Verrasztó Dávid lesznek érdekeltek. 10:14-kor startolnak a női 4×100-as vegyesváltó előfutamai, itt Hosszú Katinka, Jakabos Zuzsanna, Szilágyi Liliána és Sztankovics Anna úsznak majd a magyar egységben. 10:27-kor pedig a férfiak ugyanezen számára is sor kerül, itt egyelőre annyi biztos, hogy Cseh László, Gyurta Dániel és Balog Gábor fognak indulni, a negyedik ember kiléte csak nem sokkal a futam előtt válik ismertté. Utolsó nap lévén, minden délelőtti számban ma este lesznek a döntők, női 400 vegyesen nagy esélye van Hosszú Katinkának, hogy zárásként még egy aranyérmet bezsebeljen. A váltóink is jó eredményt produkálhatnak, ha megfelelő lesz a csapatszellem, érmet nem feltétlenül várhatunk tőlük, de kis szerencsével akár még ez is sikerülhet. Férfi 400 vegyesen is bízunk abban, hogy honfitársaink be tudnak jutni a döntőbe.

A Sportudvaron folyamatosan figyelemmel kísérjük a vizes világbajnokság eseményeit, különös tekintettel a magyarok szereplésére. Minden délelőtt összefoglalóval jelentkezünk az előző napi történésekről. Erre azonban már csak holnap lesz mód, mivel ma 22 órától kezdődik a záróünnepség, amely várhatóan legalább annyira látványos lesz, mint a nyitóünnepség volt. Olvassatok minket!

Leave a Reply