Darts: Wright-Taylor döntőt rendeznek a World Matchplayen

Kialakult a döntő párosítása a darts World Matchplayen: a szombati elődöntőkből Peter Wright és Phil Taylor jutottak be a magyar idő szerint ma este negyed kilenckor kezdődő fináléba. Amíg Taylornak nem okozott nagy nehézséget Adrian Lewis legyőzése, addig Wrightnak a végletekig kiélezett mérkőzésen sikerült vernie Daryl Gurneyt. Videókkal!

Szombaton este az elődöntőkkel folytatódott az esztendő második legfontosabb darts-tornája, a World Matchplay az északnyugat-angliai Blackpoolban. Az alsó ágon a korábban többek között Gary Andersont is búcsúztató északír Daryl Gurney és a skót Peter Wright vívtak meg egymással. Jól jellemezte az egész meccset, hogy már az első leg is a 18. nyíllal dőlt el. Mindketten hadilábon álltak a kiszállókkal. Gurney 3-0-ra ment el, majd 4-1-gyel pihentek először. A hektikus csatát jól jellemezte, hogy a következő szünetnél már 6-4 volt Peter Wright javára, aki a későbbiekben 8-4-re, 9-5-re és 11-6-ra is vezetett, de olyan kiszállózás zajlott, amelyet a játékosok sem hittek el nagyon. Például a 11-6 úgy alakult ki, hogy Wrightnak már csak 8 pontja volt, Gurneynek 152, a skótnak mégis hét nyíl kellett a leg lezárásához. Az északírnek sikerült fölzárkóznia, 11-10-re alakította az állást, ám ekkor Wright hozta a kezdését. Ezután ugyan Gurney közelíteni tudott Peter Wrighthoz, de a skót végül esélyeshez méltó módon megnyerte az összecsapást 17-15-re, s életében először jutott be a World Matchplay döntőjébe:

https://www.youtube.com/watch?v=fVQa7qF3NWA

A felső ági elődöntőben mester és tanítványa csapott össze, hiszen a stoke-i illetőségű Phil Taylor az ugyanebből a városból származó Adrian Lewissal nézett farkasszemet. The Power ott folytatta, ahol Michael van Gerwen ellen abbahagyta: zseniálisan dartsozott, esélyt sem adott ellenfelének a meccs megnyerésére. Féltávnál ugyan még 5-5-ös döntetlenre álltak egymással, s ebből eredően szoros partira lehett készülni, azonban ezt követően Taylor papa hengerelt. 7-7-nél volt utoljára döntetlen az állás, ezután a tizenötszörös World Matchplay-győztes egy 7-1-es rohanással elhúzott, Lewis láthatóan nem érezte jól magát a színpadon, fejben teljesen szétcsúszott, sorra hibázta el a szektorokat. Phil Taylor végül 17-9-re diadalmaskodott, 102.74-es körátlaggal zárva a találkozót:

https://www.youtube.com/watch?v=bXlQ0HxKkPY

A döntőben tehát Peter Wright és Phil Taylor csapnak össze ma este 20 óra 15 perctől, az esélyek kiegyenlítettek. Amennyiben Taylor a van Gerwen és Lewis ellen mutatott formáját át tudja menteni mára is, akkor könnyedén nyerhet. Viszont ha Wright tudja fejben jobban összeszedni magát (amely a Gurney elleni meccs után nem lesz egyszerű), akkor behúzhatja a döntőt, s ezáltal élete első World Matchplay-trófeáját is. Taylornak ez az utolsó blackpooli föllépése, nyilvánvalóan mindent meg fog tenni a tizenhatodik címe megszerzéséért és valószínűleg olyanok is fognak neki szurkolni, akik egyébként máskor nem az ő sikerét kívánják, leszámítva persze a Wright-drukkereket…

Leave a Reply