Folytatódik az újpesti címer-saga

A nyár egyik legnagyobb vihart kavart történése volt a hazai labdarúgásban, amikor az Újpest vezetése júniusban bejelentette, az új idénytől egy teljesen megújult címert fog használni a klub. A szurkolóknál azonnal kiverte a biztosítékot a döntés, egyrészt nem akartak megválni az eddigi emblémától, másrészt a klubvezetés által szavazásra bocsátott három tervezetből esztétikailag egyik sem közelíti meg a régi címert. Pénteken az Újpesti Torna Egylet (UTE), a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság kisebbségi tulajdonosa bejelentette, a logóhasználati jog megsértése miatt bírósági útra tereli az ügyet.

Az Újpest labdarúgócsapata ettől a szezontól kezdve új címert használ. Az együttes már az ezzel ellátott mezekben lépett pályára az első két bajnoki fordulóban, a klub hivatalos kommunikációjában (Facebook-oldal, sajtóközlemények stb.) és számos ingóságon is az új, elvileg szurkolói szavazás útján kiválasztott logó látható. A labdarúgóklub vezetése júniusban indított szavazást az interneten a szurkolók körében, hogy kiválasszák a három legjobbnak ítélt címerterv közül a legeslegjobbat. A drukkerek azonban bojkottálták a voksolást és a csapatot működtető cégben kisebbségi tulajdonnal bíró UTE az ügy jogi útra terelésével fenyegetőzött az egyoldalú címerváltoztatás miatt.

Július 3-án végül napvilágot látott az Újpest új címere. A klub honlapján így fogalmaznak a címerről döntő szavazásról: “a több ezer beküldött szurkolói voks alapján egyértelmű eredmény született a három szavazásra bocsátott tervezet között.” Tehát állítólag több ezren szavaztak az új címerre, az ugyanakkor sehonnan sem derült ki, hogy pontosan hányan szavaztak a három logótervre. A voksolás ráadásul alig egy hétig tartott, a klub mintha sietette volna a címercserét, ez pedig azt érezteti velem, és nyilvánvalóan újpestiek százaival, tán ezreivel is, hogy a vezetést igazából nem érdekelte a szurkolók véleménye. Nyilvánvalóan meghallották a rengeteg, címerváltást ellenző hangot, de nem mertek szembenézni a tiltakozókkal.

Éppen ezért nem volt meglepő, hogy egy héttel a bajnoki rajt előtt több ezer drukker vonult az Újpest Megyeri úti stadionja elé, hogy tüntessen Roderick Duchatelet tulajdonos és jobbkeze, Gyarmati Eszter ügyvezető igazgató ellen. A résztvevők nagy része a régi címerrel ellátott pólóban feszített az eseményen és együtt skandáltak a vezetés elleni rigmusokat. Ugyanez történt egy héttel később, a Paks otthonában vívott első bajnoki mérkőzésen is. Az ottani megnyilvánulások miatt az Újpest felfüggesztett stadionbezárást kapott az MLSZ-től. Duchatelet – akinek újpesti ténykedése a múltban is több feszültséget okozott a klub és a szurkolók között – a találkozót követő héten csak olajat öntött a tűzre azzal, hogy ferencvárosi kollégáját, Kubatov Gábort idéző stílusban azt hangoztatta, az ilyen szurkolókra, akik csak balhézni tudnak, nincs szükség.

Kérdem én, hol volt itt balhé? A szurkolók egyszerűen a tulajdonost gyalázó rigmusokat skandáltak, ezért járt a felfüggesztett büntetés, én ezt még nem nevezném balhézásnak. Ugyanezen a sajtótájékoztatón a belga üzletember arról is szólt, hogy a logócserére a klub fejlődése, a brand és a logóhasználati jog miatt volt szükség. Újabb kérdés: egy finoman fogalmazva is sokadrangú színvonalat képviselő munkával, az új címerrel hogy lehet márkát építeni? Nem voltam Újpest-drukker, valószínű, soha nem is válok azzá, de ez a címernek nevezett valami inkább egy, a képzőművészeti egyetemen kettesekkel, hármasokkal végigbukdácsoló grafikus első munkáinak egyike. Kétlem, hogy ezzel az emblémával fog az Újpest 21. századi marketinget kiépíteni. (Ennek lehetőségeiről ebben a cikkben részletesen írtam múlt hétvégén.)

A szurkolók és az én véleményemet osztja a fociklubban kisebbségi tulajdonnal bíró Újpesti Torna Egylet, az UTE is. Az egyesület pénteken bejelentette, hogy soron kívüli eljárás lefolytatására kérte a Fővárosi Törvényszéket annak érdekében, hogy megállapítsák a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság jogsértését, mivel július 3-án egyoldalúan változtatta meg a klub címerét, és azóta is használja. Az UTE indítványozta azt is, hogy tiltsák el az Újpest 1885 Futball Kft-t a jogsértő magatartás folytatásától, és hogy az új logót valamennyi ingóságról távolítsák el. A keresetet többszöri felszólítás után, a szurkolók többségének támogatásával adták be.

Kíváncsian várjuk a bíróság döntését. Amennyiben nem változik semmi, és marad az új címer, akkor nem valószínű, hogy a Szusza Ferenc Stadion fogja megdobni az NB I-es fordulók össznézőszámát, sőt az is előfordulhat, hogy a stadiont társbérletben használó Vasas egy-egy meccsén is többen lesznek ott, mint az Újpest találkozóin…

Leave a Reply