Ezüstös szerda a vizes vb-n

Cseh László ezüstérmet szerzett a férfiak 200 méteres pillangóúszásában a budapesti vizes világbajnokság szerdai versenynapján. Ugyanebben a számban Kenderesi Tamás negyedik lett. Megnyerték első helyosztójukat a női vízipólósok, ma pedig a férfiak a döntőért szállnak medencébe a Margitszigeten.

Már a 13. napra került sor szerdán a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. A program ezúttal is a délelőtti úszó-előfutamokkal indult. A magyar érdekeltségű számok közül csak női 200 pillangón jutottak be honfitársaink az elődöntőbe: Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is befért a legjobb 16 közé. 4×100 méteres vegyes váltóban a Gyurta Dániel, Balog Gábor, Jakabos Zsuzsanna, Szilágyi Liliána összetételű magyar csapatot szabálytalan váltás miatt kizárták, női 50 háton Joó Sára (33. lett), férfi 200 vegyesen Sós Dániel (22.), és férfi 100 gyorson Bohus Richárd (18.) és Kozma Dominik (21.) sem jutott elődöntőbe.

Délután 15 órától rendezték a női vízilabda-torna 5-8. helyért vívott helyosztóinak keretében a Magyarország-Görögország mérkőzést. A mieink nem kezdték jól a találkozót, a hellének 4-2-re vezettek az első negyed után, a félidőben pedig már 6-3-ra elhúztak. A magyar csapat a harmadik negyedben azonban föltámadt: az addig a Kanada elleni harmatgyenge teljesítményt idéző válogatott elkezdett vízilabdázni. Takács Orsolya és Szilágyi Dorottya góljaival hamar följöttek egy gólra a lányok, Gangl Edina pedig szép védéseket mutatott be. Keszthelyi Rita ötméteresével 0-0 után először lett döntetlen az állás, majd pedig Gurisatti Gréta találatával a vezetést is megszerezte a magyar együttes. Gangl Edina újabb bravúros védése után Szűcs Gabriella duplázta meg a magyar előnyt, végül tehát egy 5-0-ás negyedet produkálva kerültünk előnybe. Az utolsó játékrészben Szilágyi Dorottya tovább növelte a különbséget, majd Plevritu gólja révén ébredezni kezdtek a görögök. Ezután Keszthelyi Rita egy ellenállhatatlan lövéssel visszaállította a közte kettőt, Avromidu gólja pedig már csak a szépítéshez volt elegendő. 10-9-re nyert a magyar csapat, s pénteken 13:30-tól Olaszország ellen szerezheti meg az ötödik helyet. Pontatlanok voltak a magyar támadások, de a védekezésünk remekül összeállt a meccs második félidejére, elsősorban ennek köszönhetően sikerült megtörni az első két negyedben még megállíthatatlannak bizonyuló görögöket.

Fél hattól jöttek az úszók elődöntői, döntői a Duna Arénában. Mi leginkább a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét vártuk, ebben a számban Cseh Lászlónak és a tavalyi oilmpián berobbanó Kenderesi Tamásnak is valós esélye mutatkozott az éremszerzésre. Nagyon erős volt ugyanakkor a finálé mezőnye, hiszen a japán és kínai úszóktól is lehetett tartani, valamint a dél-afrikai Chad Le Clos-tól is. Róla lehetett tudni, hogy nagyon erős rajtjai vannak, s most sem okozott csalódást, az első ötven méteren közel egy testhossznyi előnyre tett szert, a magyarok a 3-4. hely környékén bújtak meg a mezőnyben. Azt gondoltuk, hogy Le Clos nem fogja bírni szuflával a teljes távot. Az utolsó ötven méteren Cseh Laci nagyon ráközelített jóbarátjára, sokáig úgy tűnt, utol is érheti őt és a 2015-ös, kazanyi vébéhez hasonlóan most is nyerhet egy aranyérmet. Sajnos végül Le Clos kibírta az utolsó métereket is és megnyerte a számot, Laci pedig ezüstéremmel gazdagodott. Kenderesi Tamás negyedikként csapott célba. Laci nagyon boldog volt eredménye miatt, elmondta, hogy pár hónappal ezelőtt még nem volt benne biztos, hogy képes lesz 200 métert leúszni a hazai világbajnokságon. Tamás már nem volt ennyire elragadtatva: “kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, nem így álmodtam meg ezt a döntőt. Közel sem úsztam olyat, mint amilyet terveztem. Negyedik lettem, annyira nem rossz ez az eredmény, de… ennél többre számítottam! Még fel kell dolgoznom magamban a történteket” – nyilatkozta a 20 éves úszó.

A 200 pillangó mellett női 200 gyorson volt magyar szereplője a döntőnek: a 200 vegyest megnyerő Hosszú Katinka a hetedik helyet szerezte meg, majd nem sokkal később 200 pillangón bejutott a döntőbe, Szilágyi Liliánával együtt.

A szerda tehát egy ezüstérmet hozott a magyarok számára, csütörtökön ismét számos úszónk, illetve a férfi vízilabda-válogatott fog vízbe ugrani. E cikk írásának pillanatában az uszodában annyi már biztossá vált, hogy női 100 méteres gyorsúszásban Gyurinovics Fanni a 28. idővel nem került az esti elődöntőbe, férfi 200 háton viszont Bernek Péter és Telegdy Ádám is bejutott a legjobb 16 közé, velük tehát ma este is találkozni fogunk. A délelőtt folyamán még sor kerül a női 200 mell előfutamaira, ahol Sebestyén Dalmáért szurkolhatunk, s az urak hasonló számában is megkezdődnek a küzdelmek: itt a háromszoros világbajnok és 2012-es olimpiai bajnok Gyurta Dániel lesz érdekelt, 10:28-kor. 10:48-kor kezdődik a női 4×200-as gyorsváltó azon előfutama, amelyben a Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Verrasztó Evelyn összetételű magyar egység fog indulni. Reméljük, mindannyiójuknak sikerül túljutni az első akadályon. Az este során, 18 óra 34 perckor kerül sor a női 200 méteres pillangóúszás döntőjére, amelyben Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána bízhat egy kíváló szereplésben.

Este fél kilenctől a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodára hárul Magyarország figyelme: férfi vízilabda-válogatottunk Görögország ellen szerepel az elődöntőben. A mieink eddig meggyőző teljesítménnyel rukkoltak elő a tornán, a görög csapat azonban nem fogja olyan könnyen adni magát, mint ahogy az oroszok tették ellenünk a nyolc között. Amennyiben sikerül ugyanolyan határozott és sikeres támadójátékot, és stabil védekezést produkálni, mint az eddigiekben is, akkor nem jelenthet nagy gondot a döntőbe jutás a magyaroknak.

A Sportudvaron folyamatosan figyelemmel kísérjük a vizes világbajnokság eseményeit, különös tekintettel a magyarok szereplésére. Minden délelőtt összefoglalóval jelentkezünk az előző napi történésekről és beszámolunk az aznapi várható versenyekről is. Olvassatok minket!

Leave a Reply