Katinka itthon is érinthetetlen

Hosszú Katinka révén megszületett az első magyar aranyérem a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, a bajai világsztárnak nem akadt igazi ellenfele 200 vegyesen. Azt gondoltuk, hogy női pólósainknak sem lesz igazi riválisa a kanadai válogatott, de azután, hogy fölrobbant a Duna Aréna Katinka sikerétől, a Margitszigeten temetői hangulat állt be: Kanada 6-4-re győzött, a mieink az 5-8. helyért küzdhetnek a folytatásban.

Nagy reményekkel vághattunk neki a hétfői napnak a budapesti vizes világbajnokságon. Először délelőtt az úszóké volt a főszerep, újabb számokban rendeztek előfutamokat. Hosszú Katinka, aki a tavalyi olimpián némi meglepetésre megnyerte a 100 méteres hátúszást, most könnyedén túljutott az előfutamon, az esti elődöntőtől viszont – érthető okokból – visszalépett.

1500 női gyorson mindkét magyar, Kapás Boglárka és Késely Ajna is bejutott a döntőbe. Férfi 200 gyorson a váltóval bronzérmes Kozma Dominik az előfutamból és az elődöntőből is továbbjutott, így ma ő is a fináléban úszhat. A többi számban nem sikerült elődöntőbe férkőzniük honfitársainknak: női 100 mellen Sztankovics Anna 25., férfi 100 háton Balog Gábor 21., míg férfi 200 gyorson Bernek Péter 25. helyen zárta a délelőttöt, az elődöntőkben pedig csak a legjobb 16 idő tulajdonosa lehetett ott.

Este, egészen pontosan 18:54-kor került sor a női 200 méteres vegyesúszás döntőjére, amelybe a legjobb idővel kvalifikálta magát a szám kétszeres világbajnoka és riói olimpiai bajnoka, Hosszú Katinka. A bajai klasszis rögtön az első ötven méteren világossá tette, kinek jár az aranyérem: egyre jobban elhúzott ellenfeleitől, 100 méter után már egy testhossznál is nagyobb előnnyel vezetett, végül megengedhette magának, hogy kicsit kiengedjen, így is meggyőző teljesítménnyel, 2 perc 7 másodperces idővel csapott a célba.

Katinka a döntőt követően úgy nyilatkozott, nagyon izgult a finálé előtt, azzal nyugtatta magát, hogy senkit sem fog érdekelni az ő úszása. Ilyen hazai közönség mellett viszont nem lehet nem észre venni, mennyien is állnak az immáron hatszoros világbajnok magyar úszófenomén mögött. Mondanunk sem kell, nem ez volt Katinka első és egyben utolsó döntője a vébén, hiszen hátravan még többek között a 400 vegyes, amelynek szintén ő a címvédője és riói bajnoka is.

Az uszodai örömök után fél kilenctől a Margitszigetre, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodára irányult a figyelem: vízbe szállt a magyar női vízilabda-válogatott, amely a négy közé jutásért küzdött meg Kanada legjobbjaival. Az első negyed mindössze egy gólt hozott, azt is a végül öt gólig jutó Monika Eggens révén Kanada lőtte. A második játékrészben beindult a gólgyár, 4-3-as magyar részsikert hozott ez a nyolc perc, vagyis 4-4-el mentek el a félidőre a csapatok.

A harmadik negyedben ismét Kanada szerzett vezetést ki más, mint Eggens révén. A mieink próbálkoztak rendesen, de vagy a kapus vagy a kapufa hárított, valamint több rossz lövésünk is akadt. Egy újabb negyed gól nélkül. A döntés az utolsó negyedre maradt, ismét sikerült egy kapufát lőnünk Szilágyi Dorottya révén, a kanadaiak pedig rengeteg hibával játszottak, leszámítva kapusukat, Jessica Gaudreault-t, aki minden magyar próbálkozást védeni tudott. Három perccel a meccs vége előtt kettős emberelőnybe került Kanada és egy végletekig kijátszott helyzet végén Emma Wright bevitte a kegyelemdöfést a mieinknek, megszerezte csapata hatodik gólját. Nagyon gyorsan kellett volna két gólt lőnünk a hosszabbításhoz, de az utolsó magyar lehetőség is kimaradt, ezzel eldőlt, hogy a tavaly Európa-bajnokságot nyert nemzeti együttes a vigaszágon, az ötödik helyért folytathatja a küzdelmeket.

Sajnos azt kell mondani, Kanada megérdemelten jutott tovább, nagyon profin játszottak, nekünk viszont nem volt szerencsénk pokoli jó napot kifogó kapusukkal és a kapufával sem, a végén pedig már idegesen próbáltak berámolni egy gólt a lányok. A négy negyedből csak a másodikban tudtunk gólt szerezni, márpedig ilyen teljesítménnyel nem lehet megnyerni egy vízilabda-mérkőzést. A vigaszágon Görögország lesz az ellenfél. A cél most már nem lehet más, mint menteni a menthetőt: a tegnapi pocsék produkciót követően meg kell szerezni az ötödik helyet!

A mai napon is sok magyarnak szurkolhatunk a világbajnokságon: fél tíztől kezdődnek az úszás előfutamai a Duna Arénában. Férfi 800 gyorson Gyurta Gergely és Verrasztó Dávid, 50 mellen Financsek Gábor, 200 pillangón Cseh László és Milák Kristóf, női 200 háton Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn állnak rajtkőre. 17:30-kor kezdődnek az elődöntők és a döntők, férfi 200 gyorson Kozma Dominik, női 1500 gyorson Kapás Boglárka és Késely Ajna úszhat érmekért, a többi magyar érdekeltségű számban – a férfi 800 gyors kivételével – pedig elődöntőket rendeznek.

A két úszóprogram között, 16:10-től kerül sor a Magyarország-Oroszország férfi vízilabda-negyeddöntőre, amelyen csapatunknak most már nem csak önmagáért és a közönségért, hanem a magyar vízilabdáért is harcba kell szállnia a hölgyek minapi váratlan és fájdalmas búcsúja után. A Sportudvaron folyamatosan figyelemmel kísérjük a vizes világbajnokság magyar érdekeltségű történéseit, minden reggel összefoglalóval jelentkezünk az előző napi eredményekről. Tartsatok velünk!

Leave a Reply