Darts: hullottak a kiemeltek Blackpoolban

Hétfőn este véget ért a darts World Matchplay első fordulója. A 16 nyitókörös találkozó egyaránt szolgáltatott meglepetéseket és papírforma-eredményeket is. Ma este már a második forduló következik, izgalmasnak ígérkező párosításokkal.

Lezajlott az első forduló, a legjobb 32 küzdelme Blackpoolban, a dartsozók World Matchplay tornáján. Szombat este kezdődött a verseny és az első nap máris meglepetéssel indult: a 11. kiemelt Michael Smith 10-5-re kikapott Steve Westtől. Az egész találkozón West akarata érvényesült, gyakorlatilag az elejétől fogva kezébe ragadta az irányítást, és magabiztosan győzte le a mostanában gyengélkedő egykori ifjúsági világbajnokot. Smith 95.45-ös, West 99.94-es átlagot produkált.

A második ütközet is a nem kiemelt játékos sikerét hozta: Darren Webster 13-11-re verte a hatodik kiemelt, 2007-es győztes James Wade-t. Az elvileg tíz nyert legre tartó találkozón úgy tudott Webster 13 leget nyerni, hogy 10-9-es állásnál életbe lépett az a szabály, melynek értelmében két leges különbséggel kell nyerni vagy a 25. leg dönt, s valaki 13-12-vel megy tovább. Webster 96.48-as, Wade 96.08-as átlaggal zárt. Az első forduló végére kiderült, James Wade lett a kiesett kiemeltek közül a legmagasabban rangsorolt játékos.

Ezt követően Peter Wright James Wilsonnal vívott egy partit. A Snakebite becenévre hallgató, finoman szólva is színes egyéniség számára az egész mérkőzés döcögős volt, szinte végig Wilson vezetett, azonban a világranglista harmadik helyezettje megmutatta, a jó játékos számára bőven elég, ha a meccs végén vezet. 10-8-ra győzött a skót, azonban Wilsonnak is kijárt a taps, hiszen végig közel állt esélyesebb riválisa kiejtéséhez.

Az est utolsó mérkőzése hozta talán a legmagasabb színvonalat a szombati találkozók közül: a kétszeres világbajnok, világranglista-2. Gary Anderson 10-7-re győzött a holland Christian Kist ellen. A meccs nem kevesebb, mint 19 (!) darab 180-as, vagyis maximális pontértékű dobást hozott. Kist sem adta könnyen magát, a végére azonban elfáradt, így alakult ki a háromleges különbség.

Vasárnap délután is játszottak négy mérkőzést a Winter Gardensben: először Jelle Klaasen és a rendkívül lassú dobásairól ismert Justin Pipe feszült egymásnak a színpadon. Klaasen az egész találkozón maga alatt játszott, amiben talán még szerepe lehetett alig két hónappal ezelőtti könyökműtétjének is. Pipe diktálta a mérkőzést és végül megérdemelten, 10-5-tel jutott a nyolcaddöntőbe, a holland Kobra pedig tovább gyarapította a búcsúzott kiemeltek addig is népes táborát.

Őket követte Robert Thornton és a spanyolok üdvöskéje, Cristo Reyes. A mindenkire veszélyes hispán úriember szinte játszi könnyedséggel, 10-3-mal intézte el a dühkitöréseiről hírhedtté vált skótot, aki immáron a negyedik búcsúzó kiemelt lett. A délután harmadik találkozóján az az ember állt színpadra, akit a mezőnyből a magyar szurkolók leginkább kedvelhetnek: az osztrák Mensur Suljovic – aki remek viszonyt ápol a magyarországi dartstársadalom számos tagjával – a skót John Henderson ellen szerepelt. Egy pillanatig sem lehetett kérdés a győztes kiléte, Mensur többször is brékelni tudta a 86.35-ös teljesítményével a torna eddigi leggyengébb körátlagát elérő Hendersont, s végül 10-4-gyel jutott a következő körbe.

A délután utolsó találkozója hozta a legmagasabb színvonalat a kvartettből, Benito van de Pas és az idei vb-n negyeddöntős Daryl Gurney ütközete bebizonyította, hogy a legkiegyenlítettebb párharc a pillanatnyi erőviszonyok alapján, hiszen előbbi a világranglista 15., utóbbi 16. helyén áll. Hol van de Pas, hol Gurney vezetett egy-két leggel, a végjátékban a holland 9-7-re is vezetett már, de nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel, Gurney “tie-breakben” 11-9-re diadalmaskodott.

Az esti műsor keretében először Dave Chisnall és a nagy harcos, Mervyn King nézett farkasszemet egymással. Chizzy a papírformát érvényesítve 10-7-re győzött, de King sem vallott szégyent, ha jobban bírja fejben az utolsó pár játékot, akár ő is tovább mehetett volna. Az est második meccsén a torna tizenötszörös győztese, a tizenhatszoros világbajnok Phil Taylor kezdte meg szereplését élete utolsó World Matchplay-én. The Power ellenfele az a Gerwyn Price volt, aki idén már döntőt játszhatott a darts FA-kupájának is nevezett UK Openen és a nyár eleji csapatvilágbajnokságon is a walesi csapat tagjaként, de mindkétszer be kellett érnie a második helyezéssel. A találkozón eleinte fej-fej mellett haladtak a felek, Taylor azonban egyszer sem engedte át a vezetést Pricenak, a meccs utolsó harmadában pedig 5-0-ás söprést hajtott végre, s 10-5-tel jutott a legjobb 16 közé.

Utánuk következett a sportág másik nagy öregje, az ötszörös világbajnok és az idei csapat-vb döntőjében a walesieket legyőző holland válogatott tagja, Raymond van Barneveld, aki a társai parodizálásáról elhíresült Joe Cullent kapta ellenfélül. Barney számára gyengén ment a kiszállózás, ám végül győzött a rutin, 10-8-ra diadalmaskodott a holland, így ő is megváltotta jegyét a nyolcaddöntőre. Végül Kim Huybrechts és Alan “Chuck” Norris mérkőzésére került sor. A belga játékos nem tudta azt a formát hozni, amit várhattunk tőle, a korábbi vb-negyeddöntős angol 10-6-ra győzött, abszolút megérdemelten.

Hétfőre négy meccs maradt az első körből. Kezdésnek egy ausztrál házirangadót tekinthettünk meg, amelyen az egykori vb-elődöntős Simon Whitlock 10-5-tel küldte haza Kyle Andersont, aki talán kicsit elmaradt a megszokott teljesítményétől, az utolsó öt leget zsinórban elbukta. Ezt követte a kétszeres világbajnok Adrian Lewis és a korábban a BDO-nál vb-címet nyerő Steve Beaton ütközete. Jackpot az elején kicsit nehezen vette fel a ritmust, de végül 10-7-re győzött The Bronzed Adonis ellen.

A hétfő este harmadik találkozóját övezte a legnagyobb érdeklődés, hiszen színpadra lépett a világbajnok, világelső Michael van Gerwen, a World Matchplay kétszeres címvédője. Ellenfele a The Family Guy főszereplőjére, Peter Griffinre kísértetiesen hasonlító korábbi BDO-világbajnok Stephen Bunting volt. Egy pillanatig sem forgott veszélyben Mighty Mike továbbjutása, Bunting nem tudta igazán fölvenni vele a ritmust, 10-4 lett a vége van Gerwennek. Az első forduló utolsó találkozóján az év talán legnagyobb előretörését bemutató Rob Cross újból bebizonyította, hogy van helye a legjobbak között: 10-7-re győzte le Ian White-ot.

Kialakult tehát a legjobb 16 mezőnye, íme a párosítások:

Július 25, kedd, 20 óra (magyar idő szerint):

Mensur Suljovic – Justin Pipe
Darren Webster – Steve West
Gary Anderson – Daryl Gurney
Peter Wright – Cristo Reyes

Július 26, szerda, 20 óra:

Dave Chisnall – Alan Norris
Adrian Lewis – Rob Cross
Phil Taylor – Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen – Simon Whitlock

Nem véletlenül Suljovic és Pipe meccsével indul a ma esti program, hiszen a mezőny két leglassabban dobó játékosáról van szó, s amennyiben döntő legig elmennének, bizony egy elég hosszú találkozóra van kilátás. Az esélyek Suljovic mellett szólnak, de Pipe Klaasen ellen megmutatta, hogy bárkire veszélyes lehet, ha jó napot fog ki. Őket követi Webster és West párharca, itt nehéz megtippelni a győztes kilétét, talán Websternek lehet nagyobb sansza a továbbjutásra. Gary Anderson és Daryl Gurney összecsapásán első ránézésre egyértelműnek tűnnek az erőviszonyok, azonban az északír biztosan mindent ki fog adni magából, s így Andersonnak igen nehéz estéje lehet a mai. Végezetül Wright és Reyes feszül egymásnak, ha mindketten az első fordulós formájukat nyújtják, a spanyol könnyedén bezsebelhet egy újabb skótot Thornton után.

A holnapi nap Chisnall és Norris találkozójával kezdődik, itt Chizzy az esélyesebb, de Norrist sem szabad fél vállról venni, ha elkapja a fonalat, ő is nyerhet. Adrian Lewis és Rob Cross meccse országos egyesnek minősül, ugyan Rob Cross sokat fejlődött az utóbbi hónapokban, de egy Adrian Lewis legyőzése szerintem még túl nagy falat számára, egyelőre. Ezt egy igazi örökrangadó követi, Phil Taylor és Raymond van Barneveld csatája. Ez lesz kettejük 76. (!) mérkőzése, az eddigi örökmérleg 58-17 The Power javára, de egy ilyen ütközet estén sosem lehet megtippelni, melyikőjük győz. Végül van Gerwen és Whitlock kerülnek sorra, itt nagy meglepetés lenne, ha nem a holland dobógép jutna a nyolc közé.

A nyolcaddöntőben 11 leg megnyerése szükséges a továbbjutáshoz, a találkozókat a Sport TV ma és holnap este élőben fogja közvetíteni. Csütörtökön beszámolunk a nyolcaddöntők történéseiről itt a Sportudvaron, olvassatok minket!

Leave a Reply