Váltócsoda

A realitások alapján nem igazán bízhattunk abban, hogy bármely magyar úszó is érmet fog szerezni a vizes világbajnokság vasárnapi döntőiben, a hazai közönség azonban ismét bebizonyította, hogy képes beszurkolni bárkit a dobogós helyekre.

Nagyon kevesen hittek abban, hogy a férfi 4×100-as gyorsváltó akár az éremszerzés közelében lesz majd a budapesti vizes világbajnokság vasárnap esti fináléjában. A Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású magyar egység a délelőtti előfutamban országos csúcsot jelentő, 3:13.28-as időeredménnyel a harmadik helyet szerezte meg, összesítésben ötödikként került a döntőbe. Ezután is legfeljebb a legvérmesebb magyar szurkolók gondolták komolyan, hogy ez a csapat dobogóra fog állni. Igazából már egy döntőbéli ötödik helynek is nagyon tudtunk volna örülni esetükben.

Aztán eljött az este és a váltó döntője: a legnagyobb favoritnak az Egyesült Államok váltója minősült, az amerikaiak hagyományosan erősek a váltószámokban, nagy meglepetés lett volna, ha nem ők szerzik az aranyérmet. Ez végül így is lett, 3:10.06 másodperces idővel csaptak célba. Az ezüstérem a brazilok nyakába került, 3:10.34-es eredménnyel.

Az első két helyezett személye azonban keveseket érdekelt a Duna Arénában. Amikor a magyar váltó az utolsó ötven méterre harmadikként fordult, már elképesztő hangorkán hajtotta előre a záróembert, Bohus Richárdot. Ricsi szerencsére a vízből is meghallotta a közel 12 ezer ember buzdítását és végül 3:11.99 másodperces idővel, új országos csúccsal a mieink értek be a harmadik helyen. Ekkor igazi hangrobbanás rázta meg a Duna Arénát és nagyjából a fél várost. A csoda megtörtént: a magyar férfi 4×100-as gyorsváltó története során először szerzett érmet világbajnokságon, ráadásul legjobb európaiként lett bronzérmes.

A verseny után a fiúk kivétel nélkül elmondták, hogy rengeteget köszönhetnek a szurkolóknak. Amennyiben nem Magyarországon zajlana ez a vb, nem valószínű, hogy képesek lettek volna ekkora extra teljesítményre. És nyugodtan állíthatjuk, igazuk van. Nem ez az első eset, hogy egy hazai világversenyen a nézők hatására sikerül az előzőleg az éremre relatív esélytelennek tartott magyar sportolónak, sportolóknak felférkőzni a dobogó valamely fokára.

Ahogyan a tévéközvetítésben is hallhattuk a riportertől, ismét hatalmasat dobbant a magyar szív és szinte az összes, tegnap vízbe ugró magyar úszó a hazai szurkolósereg leírhatatlan drukkolását emelte ki nyilatkozatában, nem véletlenül. Biztosak lehetünk abban, hogy a további napokban is kitesznek magukért a nézők és ebben az esetben újabb, remélhetőleg fényesebben csillogó érmeket tudnak bezsebelni úszóink.

Erre minden esély meg van, hiszen ma rendezik a női 200 méteres vegyesúszás fináléját, amelynek Hosszú Katinka a topfavoritja. A bajai világklasszis összesítésben a legjobb idővel jutott túl az előfutamon és az elődöntőn is. Mondani sem kell, hatalmas blama lenne, ha pont a döntőben nem működne tökéletesen a gépezet, de erre inkább ne is gondoljunk, csak arra, hogy a hazai közönség ismét egy emberként fogja űzni-hajtani a magyarokat.

A nagy buzdításnak azonban nem csak a Duna Arénában lesz helye, hanem a Margitszigeten is. Fél kilenctől rendezik a Magyarország-Kanada női vízilabda-negyeddöntőt, ahol egyértelműen az Európa-bajnok házigazda a mérkőzés esélyese.

Katinka és a női pólósok mellett több úszónk is előfutamban, s remélhetőleg az este során elődöntőben fog indulni. Ma is fél tízkor kezdődik a délelőtti program az uszodában: férfi 200 gyorson Bernek Péter és a friss váltó-bronzérmes Kozma Dominik, 1500 gyorson a 400-on ötödik és hatodik helyet szerző Kapás Boglárka és Késely Ajna, férfi 100 háton Balog Gábor, női 100 háton Hosszú Katinka, míg női 100 mellen Sztankovics Anna képviseli a magyar színeket. Mindegyik számban délután fél hattól lesznek az elődöntők.

Ma tartják a női 200 vegyesen túl a férfi 100 mell döntőjét, amelybe a 200-on olimpiai és többszörös világbajnok Gyurta Dánielnek nem sikerült kvalifikálnia magát. Férfi 50 pillangón és női 100 pillangón rendeznek még döntőt a hétfői napon, itt nem lesz magyar érdekeltség. Az úszáson kívül vízilabda lesz még terítéken, a már említett magyar-kanadai negyeddöntőn kívül olasz-orosz, amerikai-ausztrál és görög-spanyol párharcokat játszanak a legjobb négybe jutásért, valamint az alacsonyabb helyekért vívandó helyosztókra is sor kerül a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában.

Aki a tegnapi események hatására kapott kedvet ahhoz, hogy kimenjen bármelyik helyszínre is szurkolni a magyaroknak, kis szerencsével még belépőhöz is juthat, a szervezők múlt heti tájékoztatása szerint a nemzetközi szövetség, a Fina számára félretett jegyekből felszabadulhat jópár darab, amiket a szurkolóknak lesz módjuk megvásárolni a jegypénztárakban és az Eventim online hálózatában. Ezen túl a fővárosban több szurkolói zóna is működik, ahol óriáskivetítőkön lehet követni a versenyeket és országszerte számtalan vendéglátóhelyen nagyképernyős televíziókon is a világbajnokság élő közvetítését lehet élvezni.

A Sportudvar honlapján és Facebook-oldalán is folyamatosan beszámolunk a vizes világbajnokság eredményeiről, különös tekintettel a magyarok szereplésére. Tartsatok velünk!

Leave a Reply