Elkezdődött Magyarország első “olimpiája”

Vasárnap este rendezték az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megnyitóját Győrben, az ETO Parkban. Az esemény nem vallott szégyent, színvonalát tekintve több elemében is nagyon közel állt az olimpiák megnyitó ünnepségeihez. Hétfőtől szombatig tíz sportágban 50 ország 2700 14-18 év közötti sportolója, köztük a 152 fős magyar küldöttség fog harcba szállni az érmekért.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy július utolsó hetében Magyarország a sport nemzetközi fellegvára lesz. Javában zajlik Budapesten a vizes világbajnokság, hétvégén rendezik Mogyoródon a Forma-1-es Magyar Nagydíjat és mától szombatig fog zajlani Győrben hazánk első olimpiai eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.

A rendezvény a nagy olimpiákhoz hasonlóan egy látványos megnyitó ünnepséggel vette kezdetét vasárnap este az ETO Parkban, ahol majdnem telt ház figyelte a többek között a Győri Balett és a Győri Nemzeti Színház Tánckara által előadott műsort, a Virtuózok tehetségkutató műsor legjobb fiataljainak zenés produkcióját és természetesen az est fénypontját, a láng meggyújtását.

Ahogyan egy olimpiánál megszokhattuk, itt sem árultak el sokat a szervezők a több mint kétórás ünnepség menetrendjéről. Kezdésnek egy fantasztikus világba csöppenhettek a nézők, Bánhegyi Adrienn ugrókötél világ- és Európa-bajnok, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház Tánckara, a Vaskakas Bábszínház és közel 200 további táncos, akrobata és extrém sportoló segítségével.

A megnyitó elején egy tökéletes és gyönyörű világba csöppenhettünk, középpontjában egy gigantikus Rubik-kockával, de az idillt egy hatalmas vihar rombolta szét, az addig színekben pompázó kocka elvesztette színeit, minden fekete-fehérré, boldogból szomorúvá vált. Ekkor vállalkozott a bátor lány a küldetésre, hogy elmerüljön a misztikus világban, és visszaszerezze a színeket – olvasható a fesztivál hivatalos weboldalán található összefoglalóban.

A piros, a sárga és a kék voltak az uralkodó színek, ezek visszaszerzése kellett ahhoz, hogy visszatérjen az élet, a színek és a jókedv a küzdőtérre. A megnyitó egyik különlegessége volt, hogy a jelenlévők nem csupán passzív nézői, hanem aktív részesei is lehettek az eseményeknek. A program elején kiosztott speciális karkötők segítségével maguk is hozzájárulhattak a lenyűgöző látványhoz. Hol vihart produkáltak, hol a jelenetek hangulatához illeszkedő színbe burkolták a lelátót, hol pedig az egyes nemzetek zászlóit jelenítették meg stadionnyi méretben.

Ezt követték a beszédek: elsőként Borkai Zsolt győri polgármester, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szervezőbizottságának elnöke szólt a nagyérdeműhöz. „Csodálatos ez a pillanat, amelyet most együtt élhetünk át, és amelyről 2011 óta álmodtunk. Lassan hét éve készülünk arra, hogy Magyarországon köszöntsük Európát, hogy Győrben fogadjuk ötven ország legjobb 14-18 év közötti sportolóit és valamennyi kedves vendégünket. Most, a mai nyitóünnepséggel elkezdődik az az izgalmas egy hét, amelyet mindannyian nagyon vártunk: sportolók, bírók, szurkolók, önkéntesek, vendégek és a szervezők is. Az EYOF-nak köszönhetően most erre az időszakra mindannyian egy nagy családdá válunk.” – hangzott el a városvezető szájából.

Őt követte Janez Kocijancic, az Európai Olimpiai Bizottság megbízott elnöke, aki kiemelte, hogy a magyar az egyik legrégebbi olimpiai nemzet, 176 aranyérmet szerzett az eddigi ötkarikás játékokon, ebből egyet a mellette álló Borkai Zsolt. Minden sportolónak joga van arra, hogy büszke legyen országára, és minden országnak joga van arra, hogy büszke legyen sportolóira – hangsúlyozta a sportvezető.

Végül Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a fesztivál lebonyolításáért felelős kormánybiztos szólalt meg, hangsúlyozva, Győr a következő napokban Európa ifjúsági sportjának középpontja lesz. Mi, magyarok igazi sportnemzet vagyunk. Testben és lélekben egészséges, bátor és büszke nemzetnek ismernek minket az egész világon. Bízunk a saját erőnkben és hiszünk a saját képességeinkben – hangzott el a miniszteri köszöntőben, amelyből ugyanakkor kitűnt az is (legalábbis számomra), hogy az állami vezetés ezt a rendezvényt próbálja amolyan kárpótlásként felfogni azok után, hogy Budapest 2024-es olimpiai pályázata idén tavasszal elbukott. Érthető.

A program a sportolók, a játékvezetők, végül az edzők fogadalomtételével folytatódott. Az olimpiai zászló bevonulása után a versenyzők nevében Fehér Nóra tornász, az edzők részéről Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a bírók nevében Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetője mondta el az eskü szövegét.

Az est egyik legjobban várt pillanata, a sportolók bevonulása következett. Számukra is különleges élmény lehetett a győri nyitóünnepség, hiszen a csapatok nem a stadionon kívülről érkeztek a küzdőtérre, hanem a lelátón foglaltak helyet, így maguk is végig ott lehettek az eseményen. Ötven ország sportolói vonultak be a küzdőtérre, miközben a nézők a karkötők segítségével mindig az éppen vonuló ország színeire festették a lelátókat.

Ezt követően már nem volt más hátra, mint a láng meggyújtása. A jelen nagy alakjai, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgó, Görbicz Anita háromszoros BL-győztes kézilabdázó, Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, kézről kézre adta a fáklyát, míg végezetül a színpadon elhelyezett hatalmas Győr felirat ipszilonjában Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtotta meg a lángot.

Ezután hatalmas bulival zárult a megnyitó ünnepség, több fellépő szolgáltatta a jobbnál jobb zenéket a lezárásig. Hétfőtől azonban kezdődnek a versenyek. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon tíz sportágban (atlétika, judo, kézilabda, kosárlabda, torna, úszás, kajak-kenu, röplabda, kerékpár, tenisz), 130 versenyszámban vetélkednek a 14-18 év közötti fiatalok. Győrben az egy hét alatt 50 ország 2700 sportolója versenyez és képviseli hazáját, köztük a magyar színeket 152 fiatal versenyző.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a megnyitó egy tízes skálán legalább kilences értékelést megérdemel, ami számomra kicsit negatívum volt az eseményben, hogy nem fedték le a stadion teljes gyepjét, így eléggé rontott a látványon a kikopott fű látványa. Emellett a televíziós közvetítésben nem a legjobb kameraállásokból mutatták a bevonuló sportolókat, amikor a küzdőtérre léptek, szerintem túl közelről vették föl őket.

Bízzunk benne, hogy sportolóink minél több éremmel fognak elhalmozni minket mától hat napon keresztül, Győrben.

Leave a Reply